avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua ! Abaterile disciplinare se pot lua in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua ! Abaterile disciplinare se pot lua in considerare ...

Buna ziua !

Abaterile disciplinare se pot lua in considerare fara un proces verbal de constatare? (o dovada clara a abaterii)
O abatere disciplinara reprezinta o fapta ”comisa” ? Din cate stiam cuvantul ”comis” este folosit numai in cadrul Politiei si in terminologia de drept/juridica.

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:58, 9 Noiembrie 2022
Codul Muncii art. 247 defineste astfel abaterea disciplinara:
"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau
inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale,
regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil,
ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici."
Nu conteaza unde e folosita frecvent si in dreptul muncii abaterea disciplinara este o fata comisa sau savarsita de un salariat.

Cercetarea disciplinara are la baza un referat/nota de sesizare a conducerii privind savarsirea/comiterea unei fapte care constituie abatere disciplinara.
Si cum daca făptuitorul solicita o dovada a abaterii? Nu trebuie întocmit un document prin care se constată oficial acea abatere?
V-am explicat trebuie da existe un referat, o nota prin câte se aduce la cunoștință conducerii săvârșirea unei fapte care constituie abatere disciplinara.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si daca angajatul e víctima unui abuz si nu a comis acea fapta cum se poate dovedi ca a făcut-o sau cum se poate apăra el?

Cornel Vasile a scris:

V-am explicat trebuie da existe un referat, o nota prin câte se aduce la cunoștință conducerii săvârșirea unei fapte care constituie abatere disciplinara.

Alte discuții în legătură

Comisie disciplinara??!!? corina_ionita corina_ionita Am si eu rugamintea pentru cine este in masura sa raspunda...in ce conditii se face comisie disciplinara si daca pentru neindeplinirea target-ului in ... (vezi toată discuția)
Daca salariatul nu-si indeplineste obligatiile Secretara7 Secretara7 Unde scrie in Codul Muncii ca daca salariatul nu-si indeplineste obligatiile, adica daca angajatul refuza o anumita munca si din cauza aceasta firma pierde un ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)