avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperarea garantiei depuse de chirias la inchirierea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperarea garantiei depuse de chirias la inchirierea unui apartament

Buna ziua,
Supun atentiei dvs urmatoarea speta:

Acum un an o persoana a incheiat un contract de inchiriere pe durata de 8 luni, pentru perioada 01.10.2021-01.08.2022. La incheierea contractului, chiriasul a achitat chiria pentru prima luna + o garantie reprezentand chiria pe o luna + un comision pentru agentul imobiliar, reprezentand 50% din chiria pe o luna.

Acest contract a fost semnat de chirias si de proprietar, insa nu a fost inregistrat la ANAF. Chiria a fost virata lunar, intr-un cont bancar al agentului imobiliar.

Pe data de 20.09.2022, chiriasul notifica proprietarul despre faptul ca doreste sa elibereze apartamentul. A platit chiria pe luna septembrie, precum si toate facturile la utilitati.

Cand agentul imobiliar a solicitat sa prezinte apartamentul altor doritori, chiriasul a facilitat accesul in apartament. De asemenea, pe data de 29.09.2022 cand a predat cheile, a lasat apartamentul in buna ordine si curatenie, astfel ca de la 30.09.2022 in acel apartament s-a mutat altcineva.

Chiriasul a transmis proprietarului ultimii indecsi la Enel si apometre, a achitat factura la Enel pe luna septembrie inclusiv si a achitat intretinerea la asociatia de proprietari pe luna septembrie inclusiv. Are copii de pe chitante si o adeverinta in acest sens, emisa de Asociatia de proprietari.

Dupa ce a eliberat apartamentul si dupa ce a achitat ultimele facturi, chiriasul a contactat proprietarul si agentul imobiliar, in vederea recuperarii garantiei depuse la inceput, asa cum era stipulat in contractul de inchiriere.
Din pacate, proprietarul tergiverseaza, iar agentul imobiliar nu raspunde la telefon.

Ce solutii are chiriasul in cauza pentru a-si recupera garantia?



Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2022
koronna, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Iofcea Maria-Cristina , Avocat 14:17, 7 Noiembrie 2022
O judecata civilă.
Trebuie probat ca s-a plătit garanție.

Scris din București 2022
Un proces civil.impotriva proprietarului.sin funcție de valoarea garanției se pot încerca mai multe tipuri de acțiuni...
Buna ziua!

Puteti incepe prin a transmite proprietarului o notificare pentru restituirea garantiei.
In cazul unui refuz, mai departe puteti formula o actiune civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigii legate de un fost chirias. Cris73 Cris73 Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament liber la inchiriat si eu tind sa cred ca fosta chiriasa nu si-a onorat toate responsabilitatile, in mod special ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere imobil incalcat crisro crisro Buna ziua Am dat un anunt de inchiriere pentru un apartament. O agentie imobiliara a venit cu un client, care s-a hotarat sa inchirieze. Am semnat un contract ... (vezi toată discuția)
Chiriasi VivianaRoman VivianaRoman Buna ziua, Va rog daca puteti sa-mi explicati ce este de facut in urmatorul caz. Un prieten si-a inchiriat apartamentul in urma cu 3 luni printr-o agentie de ... (vezi toată discuția)