avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj dificil! Ce sanse am sa obtin ceea ce mi se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj dificil! Ce sanse am sa obtin ceea ce mi se cuvine daca ...

Partaj dificil!
Ce sanse am sa obtin ceea ce mi se cuvine daca fostul sot a trecut toate bunurile,firma pe numele altor persoane?
1. Masina pe care o conduce( a dat avans la masina dintr un apartament bun comun vandut in timpul casatoriei in urma cu 2 ani, dar pe care nu a inscris o pe numele lui, ci pe firma unei cunostinte. Practic si eu am contribuit cu partea mea de avans ) Dar la partaj cum demonstrez? Daca era pe numele lui, se punea la partaj, nefiind pe numele lui mai am vreo sansa?
2. FIRMA pe care o detine ( e pe numele unui prieten, dar sediul este domiciliul sotului si pot demonstra prin poze, filmari)
3. Banii dintr un apartament, bun comun (m a convins sa l vindem inainte de divort si banii au ramas toti la el, nu stiu daca ii mai are sau ce a facut cu ei) mai am vreo sansa sa mi dea partea?
4. Terenuri ( sunt si eu trecuta pe contractele de vanzare -cumparare, dar el sustine ca demonstreaza ca le a luat cu banii lui sau de la parinti)
5. Casa de la
tara ( este a lui dinainte de casatorie, dar la imbunatatiri am contribuit si eu: centrala, mobilier,renovari etc...nu am tinut facturi si chitante, cum dovedesc ca si eu am investit?)
6. Donatie (doar pe numele lui, fiind casatorit cu mine. Nici n am stiut de aceasta donatie de teren pana sa divortez).
In concluzie, dupa multi ani de casatorie, acesta considera ca nimic nu mi se cuvine. Totul este al lui si se lauda ca fost inteligent sa faca aceste şărlatanii cu mine. Multumesc pentru eventualele raspunsuri.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
1) masina nu e bunul comun al sotilor
2) nu e firma sotului
3) puteti pretinde jumatate din suma daca nu au trecut mai mult de 3 ani de la despartirea de sot
4) sunt bunuri comune, se prezuma ca ati contribuit egal.
5) e bunul lui propriu, daca ati investit, trebuie sa probati pt a avea un drept de creanta.
6) e bunul lui propriu.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema dvs este una complexa, fiind vorba de mai multe tipuri de bunuri, de date diferite de dobandire, de institutii juridice care intervin, de probele care pot fi facute pe cotele de contributie si va sfatuiesc ca macar sa consultati avocat pentru un posibil partaj, caci consecintele financiare sunt foarte importante pentru viitor pentru dvs.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Trebuie să convingeți instanța că mașina a fost cumpărată de el din banii obținuți din vânzarea bunului comun și că persoanele care apar în acte sunt interpușii lui (ceea ce implică practic o acțiune în dovedirea simulației). Deloc simplu. Sau uniți cu punctul 3 și cereți în instanță cota dumneavoastră din prețul vânzării bunului comun, ca și cum suma ar fi întreagă, făcând abstracție de cumpărarea mașinii.
2. Firma a fost de la bun început pe numele prietenului sau la un moment dat el a făcut o cesiune de părți sociale/acțiuni? În al doilea caz, trebuie să inițiați o acțiune în nulitatea cesiunii, pe motiv că el a înstrăinat bunuri comune fără acordul dumneavoastră (mai ales dacă firma e înregostrată după 2011, deoarece noul cod civil nu mai recunoaște mandatul tacit dintre soți și impune acordul explicit al ambilor soți pentru actele de dispoziție privind bunurile comune). În primul caz, discutăm iar de dovedirea simulației.
3. Ăsta e punctul cel mai ușor. Cât timp a cheltuit doar el din acești bani, fără dumneavoastră, vă puteți cere partea întreagă. Dacă ați cheltuit împreună, atunci partea din ceea ce a rămas necheltuit, plus cotă din bunurile cumpărate cu acești bani.
4. Și acesta e un punct simplu din perspectiva dumneavoastră. Să demonstreze el că terenurile nu sunt bunuri comune deoarece sunt cumpărate cu bani din surse exclusive (apropo, salariile, dividendele din firmă și, în general, veniturile sunt bunuri comune; doar veniturile încasate înainte de căsătorie, donațiile adresate doar lui și moștenirile au regim de exclusivitare).
5. În mod neechivoc proprietate exclusivă a lui. Dacă puteți dovedi îmbunătățirile, puteți cere contravaloarea lor în bani.
6. Nu prea aveți ce face, e bun exclusiv.

Așadar, caz.complicat, s-ar putea să fie nevoie de mai multe procese paralele, fără avocar nici nu e cazul să vă apucați.
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2022
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! pot avea vreo problemă dpdv legal în cazul în ... danuta_niculescu danuta_niculescu Bună ziua! Pot avea vreo problemă dpdv legal în cazul în care câinele meu a ieșit din curte și a omorât pisica unor vecini aflată și ea tot pe ... (vezi toată discuția)
Oferta de imprumut dispunem de capital care va fi folosit pentru ... 8marieanne@gmail.com 8marieanne@gmail.com Oferta de imprumut Dispunem de capital care va fi folosit pentru acordarea de credite individuale pe termen scurt si lung de la 2.000 € la 1.000.000 € ... (vezi toată discuția)
Oferta de imprumut 8marieanne@gmail.com 8marieanne@gmail.com Oferta de imprumut intre persoane serioase si rapide in 48 de ore. Dispunem de capital care va fi folosit pentru acordarea de credite individuale pe termen ... (vezi toată discuția)