avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Căsătorie încheiată in Romania, divorț ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Căsătorie încheiată in Romania, divorț in Canada. ...

Buna ziua!
Căsătorie încheiată in Romania, divorț in Canada.
Amândoi cetățeni români și canadieni.
Fără nume schimbate după căsătorie, totul simplu.
Care e procedura de a înscrie divorțul din Canada la starea civila din orașul unde s-a încheiat căsătoria?

Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: V024 , utilizator 13:33, 20 Ianuarie 2024
E mai complicat în cazul dvs. pentru că e vorba de Canada, deci o țară nonUE. Nu se rezolvă la starea civilă. Mai întâi trebuie mers în instanță, se urmează o procedură numită exequatur . Căutați pe internet cu exequatur divort și o să vedeți ce presupune.

[ link extern ]
sau aici, explicate mai pe larg:
[ link extern ] /

Buna ziua, mulțumesc frumos.
Am găsit asta pe net, intr-un site al unui avocat.
Daca divortul s-a efectuat intr-o tara din afara Uniunii Europene si care nu este Republica Moldova, exista doua cazuri:
1. Daca cetateanul roman, ce solicita inscrierea divortului strain, era si cetatean strain in momentul divortului din strainatate, atunci nu mai este necesara recunoasterea divortului la Tribunal, dosarul inaintandu-se direct Starii civile ce gestioneaza certificatul de casatorie romanesc, respectiv, in functie de situatie, Starii civile de la locul nasterii.


2. Daca cetatean roman, ce solicita inscrierea divortului strain, nu era si cetatean strain in momentul divortului din strainatate, atunci, inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in strainatate trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

Cazul meu este 1. Am fost cetățean canadian in momentul cererii de divorț.
Asta înseamnă ca sea poate face prin starea civilă din orașul in care a fost încheiata căsătoria?

Mulțumesc frumos!
Buna ziua, cumva in aceeasi situatie, dar mai avansat cu procedura, totul facut prin Consulatul de la Montreal, cu traduceri autentificate si tot ce trebuie; procedura s-a oprit putin in faza finala la evidenta populatiei Bucuresti / MI cu o hai sa zicem problema de neconcordanta de nume la documentele sotiei - in Quebec, conform codului civil, persoanele feminine au si numele de dinainte de casatorie ; intrebare : exista o conventie intre Romania si Canada cu privire la modul acesta de lucru ? Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in canada amuliu amuliu Am urmatoarea situatie: Casatorita in 2013 cu un roman, cetatean canadian ( casatorie incheiata in Montreal la un notar). Dupa intoarcerea in Ro am incercat ... (vezi toată discuția)
Divortat sau casatorit carolinagherman carolinagherman A propos de intrebarea citita adineaori despre casatorie si divort . amandoua in UK O persoana casatorita ce s-a stbilit in strainatate si apoi a divortat ... (vezi toată discuția)
Recunoastere in romania a divortului pronuntat in canada alterniko alterniko Buna ziua, As dori cateva informatii privind procedura de recunoastere de catre statul roman a divortului pronuntat in strainatate. Iata situatia pe ... (vezi toată discuția)