avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Firma de recuperari poate lua banii din succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Firma de recuperari poate lua banii din succesiune?

Buna ziua! Bunicul meu a decedat, si dorim sa facem succesiunea dupa acesta, un cont bancar in care tinea o suma de bani. Mostenitori sunt sunt tatal meu, sora tatalui meu, si a doua sotie a bunicului. Problema este ca tatal meu a avut o divergenta cu o firma de telefonie mobila acum 10 ani, nu a mai platit un abonament din cauza unor discutii, asa ca apare dator la o firma de recuperari. Din acest motiv, primeste si salariul in mana, nu are niciun cont pe numele lui, ca sa nu i se ia acea datorie. Intrebarea mea este: pe banii mosteniti prin succesiune, se poate pune poprire? Tata poate face succesiunea, iar partea lui de bani ii poate primi intr-un alt cont (spre exemplu contul meu, pe nume meu - fiica lui), fara sa ii ia firma de recuperari? Sau ar fi o varianta ca el sa renunte la dreptul lui la succesiune prin vreun act prin care mi-l ofera mie, eu sa ii iau locul, sa primesc banii in locul tatalui? Sau ce alta posibilitate avem, astfel incat tata sa primeasca partea lui, dar firma de recuperari sa nu se atinga de ei? Va multumesc mult si va sunt profund recunoscatoare pentru orice ajutor!
Cel mai recent răspuns: ElisabetaM , utilizator 16:44, 22 Noiembrie 2022
Din cate stiu, sa confirme si altcineva:
Prescrierea datoriilor este reglementata de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba de alte datorii decat cele fiscale.

Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.
Deci, acea datorie trebuie prescrisa dupa primii 3 ani de la inregistrarea ei, dvs spuneti ca deja au trecut 10 ani, ati mai verificat daca figureaza undeva sau de teama a continuat sa si primeasca drepturile banesti "in mana" ?
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2022
MAYA2, utilizator
Eu nu am verificat, deoarece pana acum nu m-am implicat in finantele tatalui meu. Tata, nici el nu a verificat, si de teama isi ia salariul in mana. Este singur si atehnic, deci a mers pe burta. El spune ca firma de recuperari inca il cauta la fiecare 6 luni si se roaga de el sa le plateasca macar 1500 ron, ca sa inchida dosarul... m-am gandit si ca datoria ar putea fi deja prescrisa si e o metoda de-a lor sa stoarca orice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dyana.mihaela dyana.mihaela BUNA ZIUA O PROBLEMA AM SI EU. BUNICI AU DOBANDIT IN COMUN O LOCUINTA. AU UN SINGUR COPIL-ADICA MAMA CAND AVEA MAMA 14-15 ANI A DECEDAT BUNICA ,SA FACUT ... (vezi toată discuția)
Datorie la banca a unui decedat ContSters301939 ContSters301939 Buna seara , Tatal meu cat timp traia a facut un imprumut la banca ,contractul fiind semnat doar de el dat fiind faptul ca mama nu a stiut nimic in legatura ... (vezi toată discuția)
Datorie prescrisa? bas888 bas888 buna seara am contractat un credit acum cinci ani de la o banca in valoare de 3000 de euro pe care din motive financiare nu am putut sa achit nici o rata.cand ... (vezi toată discuția)