Buna ziua!
Va prezint situatia mea:
Astept un copil care a fost conceput cat timp eram casatorita, insa tatal nu este sotul meu. In momentul in care am divortat eram deja insarcinata in 2 luni. De tatal biologic al copilului m-am despartit la scurt timp dupa ce am aflat ca sunt insarcinata si de atunci nu ne-am mai vazut iar pe parcurs m-am impacat cu fostul sot care doreste sa ia copilul pe numele lui si sa il crestem impreuna, dar fara sa ne mai casatorim. Problema este ca tatal biologic al copilului vrea sa intenteze proces pentru stabilirea paternitatii si sa primeasca custodia copilului.
Cum se procedeaza din punct de vedere legal intr-o situatie de genul asta? Pentru ca am o situatie materiala buna si nu sunt o mama imorala ma indoiesc ca imi poate lua copilul dar poate totusi obtine drepturi asupra lui, avand in vedere ca el deja se naste intr-o familie completa?
Care sunt pasii unui astfel de proces? Vreau sa stiu la ce sa ma astept.
Draga Mabel, tot ce ti-am scris in primul meu post e corect, am trecut recent prin situatie similara. Deci, indiferent de vointa voastra, fostul sot e tatal copilului, asa spune legea. Singurii care au dreptul sa deschida un proces pentru a schimba acest lucru sunteti tu, fostul sot si copilul. Tatal natural nu are nici un drept si nu poate cere nici un drept cat timp pe certificatul de nastere e fostul tau sot. Daca nici tu, nici fostul sot nu faceti tagada paternitatii, singura posibilitate, destul de complicata, este ca Ministerul Public, prin procuror, in cazul in care este sesizat - lucru pe care il poate faca tatal natural, daca cunoaste aceasta posibilitate, sa deschida un proces de tagada a paternitatii in numele copilului. Tot din experienta iti spun ca copilul poate ajunge leger la 2 ani pana sa se intample asta. Daca mai ai intrebari iti raspund cu placere.