avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Va rog sa ma ajutați cu o lămurire. Am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Va rog sa ma ajutați cu o lămurire. Am cumpărat ...

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutați cu o lămurire.
Am cumpărat împreună cu viitoarea soție un imobil în cota parte 50/50 fapt specificat și în contractul de vânzare cumpărare pentru care am achitat un avans in cota parte iar restul de bani din prețul de vanzare au fost luati printr-un credit ipotecar pe numele viitoarei sotii iar eu coplatitor. In cartea funciara suntem amandoi trecuti cu cota parte si banca.

Urmeaza sa ne casatorim si nu stiu daca acest lucru atrage de la sine dupa casatorie dobandire acestei proprietati in cota parte ca bun comun sau este nevoie de o conventie matrimoniala pentru a stipula acest fapt.

Actul notarial de vânzare cumparare in cota parte si regimul comunității legale stau la baza in cazul unui divorț si separația bunurilor in cazul în care creditul se stinge in timpul căsătoriei?
Concret, eu ca soț voi avea in continuare dreptul la 1/2 din proprietate in cazul unui divorț fie inainte sau după stingerea creditului?

Va mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: AlexandruLuminare , utilizator 22:15, 25 Noiembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imobilul va fi bun comun, dobândit în indiviziune, fiecare dintre dvs având o cota indiviza exacta, respectiv câte 1/2 fiecare

Dacă ați fi fost casatoriti, bunul ar fi fost tot comun, dar în devălmăşie. Adică ar fi fost proprietatea ambilor, dar fără ca fiecare soț sa aibă o cota parte determinata.

În caz de divorț veți putea face partajul, ca orice alți coproprietari, care dețin un imobil bun comun.
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2022
raluk0207, utilizator
Va mulțumesc pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare parte apartament marcelutza marcelutza Buna ziua,as dori sa stiu daca pot sa-i trec fiului meu de 21ani,jumatatea mea din apartamentul pe care-l am in comun cu sotul meu.Sunt despartita in fapt de ... (vezi toată discuția)
Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)
Cota parte apartament sotie cumparat inainte de casatorie JohnRomero JohnRomero Buna ziua, Sotia mea a cumparat un apartament cu credit ipotecar. Anul acesta ne-am casatorit si m-am gandit sa acopar jumatate din creditul total prin ... (vezi toată discuția)