Succesiune. Bunica si bunicul au avut un apartament. Bunica a murit prima. Bunicul a murit dupa bunica. Bunicii au avut doua fiice pe mama si pe matusa mea. Mama ma are pe mine, matusa il are pe varul meu. Mama, matusa si varul meu au renuntat la succesiunea bunicilor. Notarul mi-a spus ca dupa averea bunicii, bunicul mosteneste 1/8 din apartament iar eu 3/8 din apartament si a zis ca sa platesc impozit la 1/8 din apartament ( partea pe care bunicul o ia de la bunica) si impozit pentru 3/8 partea din apartament pe care o iau eu de la bunica. Apoi a zis ca sa platesc succesiunea la 4/8 din apartament. ( partea bunicii) Apoi a zis ca dupa moartea bunicului mie mi se cuvine 5/8 din apartament ( 1/8 partea bunicii luata de bunicul de la bunica + 4/8 partea bunicului) si ca sa platesc impozit la 5/8 din apartament si succesiune la 5/8 din apartament. Ceea ce nu inteleg este ca trebuie sa platesc de 2 ori impozit si succesiune pentru partea de 1/8 pe care bunicul o ia de la bunica. Si in felul asta rezulta ca trebuie sa platesc pentru un apartament si 1/8 din apartament, ceea ce nu mi se pare normal ( 1/8 din apartament partea bunicului dupa bunica., 3/8 din apartament partea mea dupa bunica , asta dupa moartea bunicii ) si apoi inca pentru 5/8 partea pe care o are bunicul ( 1/8 de la bunica si 4/8 ce avea el), asta dupa moartea bunicului, si in felul aceasta se ajunge la 9/8, ce nu mi se pare normal . ( 1/8 +4/8 +5/8 =9/8 ) DUMNEAVOASTRA CE PARERE AVETI ?
Dumneavoastra sunteti notarita, asa este? Am mai discutat cu dvs. Desi m-ati mai certat, vad ca explicati destul de bine , desi eu nu prea inteleg ceea ce ati scris .
Ce nu ați înțeles? Nu are nicio importanta ordinea în care au murit bunicii. Cotele sunt aceleași.
Defunctul 1- 1/2 din apartament.
Mostenitori:
- sotul/soția supraviețuitor/supraviețuitoare 1/4 (din 1/2= 1/8)
- dvs 3/4 (din 1/2= 3/8).
Impozitul după primul defunct s-a calculat la 1% din jumătatea apartamentului.
Defunctul 2.
Are 1/8 (de la Defunctul 1) + 1/2 (cota lui).
1/8 + 1/2 = 5/8.
Impozitul la doua succesiune s-a calculat la 1% din 5/8 din apartament.
Ați plătit de 2 ori, pentru ca v-ati moștenit ambii bunici și sunt 2 succesiuni separate.
Da dar pentru partea de 1/8 a bunicului dupa bunica am platit si impozit si succesiune de 2 ori. Deci am platit practic pentru 9/8 din apartament. ( succesiune + impozit ) Adica un apartament si inca 1/8 din el. De ce ? Si puteti sa-mi spuneti daca calculele de sus sunt corecte.? Inca nu am inchaiat succesiunea. Si am platit si act de lichidare. si infonot Domnisoara aceea frumoasa care lucreaza cu notariata mi-a dat actele acasa sa ma uit pe ele si sa le fac corectari. ( mama si cu mine am observat greseli ) . Nu am avut nomenclator stradal asa ca nu o sa treaca adresa de acum ci cea veche . Cred ca au facut asta pentru ca m-am certat putin cu ele, ca au facut multe greseli, dar in final tot la ele ma duc, ca nu am ce face. Macar calculele le-au facut corect? Dvs ce parere aveti ?
Sunt taxe diferite, la o dezbatere succesorala.
Este onorariul notarial+ tva si impozitul de 1% către stat.
Nu ați plătit succesiunea de 2 ori.
Actul de lichidare este obligatoriu la dezbaterile succesorala guvernate de noul Cod civil.
La fel și verificările la Infonot.