avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de cesiune a unei promisiuni ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de cesiune a unei promisiuni expirate

Buna ziua!

Doresc sa cer niste pareri de la specialistii in domeniu.

Zilele acestea am incheiat o 'promisiune bilaterala de cesiune a promisiunii autentice de vanzare-cumparare' a unui apartment, la sediul unei agentii imobiliare. Am platit un avans pentru "rezervarea" apartamentului, acesta urmand sa imi fie predat cu cheie dupa ce se finiseaza. (materialele urmeaza sa le achizitionez eu, iar manopera intra in pretul apartamentului, responsabilitatea cumparatorului initial).

Chestiunea care ma face sa am dubii este faptul ca eu am incheiat aceasta promisiune cu cumparatorul initial, care a platit deja un avans catre dezvoltator si s-a razgandit, adica a acceptat sa imi predea mie apartamentul contra unei sume de bani. Am primit si promisiunea de vanzare-cumparare pe care cei 2 au incheiat-o, dar am observat ca data de finalizare a expirat acum 1 an. Cumparatorul initial m-a asigurat ca au prelungit aceasta promisiune verbal, pentru a evita costurile suplimentare la notar.

Pe hartia pe care am semnat-o eu scrie ca promitentul-cedent se obliga sa cesioneze promitentului-cesionar (adica mie) imobilul respectiv conform promisiunii de vanzare-cumparare initiale (intre el si dezvoltator).

Intrebarea mea este: care sunt riscurile din moment ce promisiunea lor a expirat in acte? Este legal sa imi promita un imobil in conditiile acestea? Dezvoltatorul se poate razgandi? si ce as putea face sa ma asigur ca este totul ok?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lumuu , utilizator 11:36, 8 Decembrie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa inteleg ca nu ati semnat documentul in fata unui notar? Cred ca ati face bine sa va cereti repede banii inapoi. Vorbiti cu un avocat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in astfel de situatii complexe este obligatorie consultarea unui avocat....teoretic, ideal ar fi fost mult mai bine ca in acest proces de cesiune sa aveti si acordul dezvoltatorului....pentru a nu avea surpriza ca el nu o sa doreasca sa va livreze dvs, el avand contraparte alta persoana.....la cum arata situatia se pare ca doar ati cumparat niste "drepturi litigioase" si ca sa o scoateti cat de cat la capat va fi musai de avocati, timp, bani, nervi...
@lumuu Ati intarziat cu postarea o zi! Corect si benefic pt. dvoastra era sa intrebati inainte de a semna. Pe de alta parte si avocatii trebuie sa traiasca....
Mulțumesc pentru răspunsuri. Oare pe acest site (avocatnet.ro) sunt și avocați care au experiența și disponibilitatea să îmi ofere sfaturi practice in legătură cu următorii pași pe care aș putea să îi fac? (Ex. Ce fel de întrebări și documente ar trebui să cer mergând mai departe)
Mulțumesc! Urmează o discuție și cu dezvoltatorul in care să mă asigur că este la curent și de accord cu schimbarea

Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2022
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune semnata, dar dezvoltatorul nu poate livra apartamentul Dorel_25 Dorel_25 Buna seara, Ma aflu in situatia in care am semnat anul trecut cu un dezvoltator o promisiune de cumparare. Termenul de livrare al apartamentului in ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare incheiata la notariat ... insresuma insresuma Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare incheiata la notariat fara transfer de bani ca avans. Ce se intampla in cazul in care, cel care doreste cumpararea ... (vezi toată discuția)