avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Declaratie fiscala pentru venituri din dividende de pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Declaratie fiscala pentru venituri din dividende de pe burse internationale

Va salut,

In cazul in care am incasat venituri extra-salariale din dividende obtinute pe bursa internationala, exista obligativitatea de a depunde declaratia unica in cazul in care acestea nu depasesc plafonul de la care trebuie platite contributii de CASS? Mentionez ca dividendele au fost incasate de la o companie dintr-o tara cu care Romania a incheiat un tratat de evitare a dublei impuneri. Din cate stiu eu aceste venituri sunt impozitate la sursa si deci nu ar mai trebui platit impozit si in Romania. Va rog sa ma ajutati cu o clarificare.

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2022
stela223, utilizator
Cel mai recent răspuns: stela223 , utilizator 14:21, 26 Aprilie 2023
Da trebuie declarate si la rubrica venituri din strainatate - Dividende si daca vi s-a retinut impozit acolo sa aveti dovada care atesta acest lucru iar in Declaratia unica veti trece valoarea impozitului retinut ( este rubrica speciala ).
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2022
george-neagu, moderator
Multumesc pentru raspuns. Deci sa inteleg ca e obligatorie depunerea declaratiei unice pentru acest tip de venituri chiar daca nu se datoreaza impozit/CASS? De exemplu daca am incasat doar 2 lei din dividende trebuie depusa declaratie unica chiar daca nu trebuie platit impozit, impozitul fiind retinut la sursa, iar suma fiind sub pragul de 12 salarii minime nu se datoreaza CASS? Daca da, care e termenul limita pana la care trebuie depusa aceasta declaratie? Trebuie atasata si dovada la aceasta declaratie? Poate fi folosit raportul de la broker ca dovada?
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2022
stela223, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da trebuie depusa DU ( declaratia unica ) pt a declara impozitul datorat si trecut impozitul retinut .
De ex venit 100 lei , impozit in Romania 5% = 5 lei . Impozit retinut in strainatate 5 lei . Impozit final 0 lei .

Termen de depunere DU pt venitul anului 2022 este 25.05.2023 . Daca venitul e din 2023 - termen 25.05.2024.

Nu trebuie atasata acea dovada dar sa o aveti in eventualitatea unui contrrol de la ANAF sa justificati acea deducere din impozit de 5 lei. ( pt acest exemplu) .

Daca venitul este sub 12 salarii minime in 2022 - nu se datoreaza CASS , rubrica cu CASS nu se va completa in DU.
Multumesc mult pentru clarificari.
Buna ziua, oare pentru sume mici obtinute din dividende (e.g. 4.5 RON) mai trebuie depusa DU? Exista vreun nivel maxim de venituri obtinute din dividende pana la care nu ar trebui depusa declaratia, cum e de exemplu la veniturile realizat din vanzarea de criptomonede conform celor prezentate aici: [ link extern ]
unde exista un prag de 200 RON pana la care nu trebuie impozitate veniturile?

Cum ar trebui declarat impozitul aferent pentru acest exemplu tinand cont ca impozitul retinut la sursa e sub 1 RON (i.e 10% x 4.5 RON = 0.45 bani) iar in declaratia unica trebuie trecute sume exprimate in RON (precizez de asemenea ca impozitul datorat pe dividende e retinut la sursa, iar actiunile fiind de la o companie dintr-o tara cu care s-a incheiat o conventie de evitare a dublei impuneri prin metoda creditului fiscal - i.e. SUA - nu ar mai trebui platit impozitul si in Romania)

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2023
stela223, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prag minim pentru declarare venituri obtinute din dividende din strainatate stela223 stela223 Buna ziua, oare pentru sume mici obtinute din dividende (e.g. 4.5 RON) din actiuni detinute din strainatate, mai trebuie depusa Declaratia Unica? Exista vreun ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa am certificat de rezidenta fiscala din franta privind aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri? Contabil_in_Calarasi Contabil_in_Calarasi O persoana fizica cu cetatenie franceza (cu domiciliul in Franta) obtine un certificat de inregistrare (eliberat de MAI-Biroul Imigrari)care ii atesta dreptul ... (vezi toată discuția)
Rotunjirea sumelor trecute in declaratia unica de venit stela223 stela223 Buna ziua, oare cum se trec sumele reprezentand venituri din dividende obtinute in strainatate respectiv impozitele aferente acestora, daca acestea sunt in ... (vezi toată discuția)