avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Echipament protectia muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Echipament protectia muncii

Buna!
Lucrez ca si sofer profesionist la o firma de transport marfa.Conform codului muncii, de e datoria cui este sa aiba in dotare echipament de protectie a muncii ( ghete, vesta, casac, ochelari protectie)!?
Este specificat undeva negru pe alb cine are obligatia sa puna la dispozitie acest echipament !?
Angajatul sau angajatorul?
Cel mai recent răspuns: Anonim 79 , utilizator 20:29, 2 Ianuarie 2023
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
-art.7 (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.
Angajatorul intocmeste o Lista interna de EIP pe meserii, locuri de munca, posturi de lucru, etc. avand in vedere prevederile HG nr. 1048/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, privind Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a EIP la locul de munca,
-art.10 (1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii, repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
@Alexandrarares
Normele generale de protectia muncii pe care le indicati in link au fost anulate prin Legea ssm nr. 319/ 2006 si inlocuite cu cerinte minime de securitate si sanatate pe domenii.
Buna.
La angajare nu am beneficiat de instructaj SSM si nu am semnat nici o fisa in acest sens.Am avut discutii in contradictoriu cum ca nu este de datoria angajatorului sa ofere echipament de protectie, mai exact incaltaminte adecvata pentru activitatea pe care o desfasor.Lucrand in echipaj, au fost firme unde am fost nevoita sa raman in afara incintei deoarece nu aveam incaltaminte adecvata.Am contract de Romania, dar lucrez pe comunitate.Cum sa procedez si ce trebuie sa fac ca sa pot dovedi ca sunt obligata sa manevrez paleti cu riscul de a ma accidenta!? Si cum pot sa fac plangere, nefiind in tara!?

Ultima modificare: Luni, 2 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator
Puteți face reclamația la ITM online. Aveți detalii și link aici:
www.avocatnet.ro/articol_545...
Ca să depui această sesizare, nu trebuie decât să accesezi secțiunea "Petiție" de pe site-ul IM și să selectezi "Formular electronic pentru petiție", după care să completezi câmpurile documentului.


Dovada faptului că nu aveți echipament de protecție corespunzător este lipsa documentelor care atestă că l-ați fi primit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instruirea in domeniul ssm se consemneaza in fisa individuala de instruire. Daca nu ati semnat fisa, aceasta este dovada ca nu ati fost instruit.
Paleti nu puteti manevra cu mainile goale, doar cu un mijloc de ridicat. Pentru a putea utiliza un mijloc de ridicat aveti nevoie de autorizatie ISCIR. Detineti asa ceva ?
In sesizarea catre ITM scriti despre toate neregulile pe care le mentionati in aceasta discutie. Se va face o ancheta de catre inspectorii de munca la firma respectiva si veti primi raspuns scris la sesizarea dvs.
Va multumesc pentru ajutor!

Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare echipament de protectie dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Legislația SSM stipulează undeva concret obligativitatea prin care angajatul trebuie să semneze personal Fișa de evidență a materialelor ... (vezi toată discuția)
Cei disponibilizati trebuie sa plateasca c/val eip? Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR In urma disponibilizarilor de la Posta Romana salariatilor disponibilizati li se retine c/val EIP pentru perioada nefolosirii acestuia pana la ... (vezi toată discuția)