avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cei disponibilizati trebuie sa plateasca c/val EIP?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cei disponibilizati trebuie sa plateasca c/val EIP?

In urma disponibilizarilor de la Posta Romana salariatilor disponibilizati li se retine c/val EIP pentru perioada nefolosirii acestuia pana la concediere.
Este legal?
Unde, in Legea 319/2006 si/sau in Norme, scrie cum se procedeza in asemenea cazuri?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:33, 12 Septembrie 2013
In Legea ssm nr. 319/ 2006
-art.7al.(6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.
-art.13 Alte obligatii ale angajatorilor,
lit.r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
lit.s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
In HG nr. 1048/ 2006 privind Cerintele minime de securitate ssi sanatate epntru utilizarea de catre lucratori a EIP la locurile de munca
-art.10 al.(1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii, repararii si inlocuirilor necesare.
al.(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.

Dupa stiinta mea, Nu exista prevederi ale Ministerului muncii de genul celor mentionate in HG nr.1048/ 2006 la art.10 al.(2) legate de recuperarea de catre angajator a contravalorii EIP, daca nu s-a indeplinit durata de utilizare, in cazul concedierilor, a altor cauze care duc la intreruperea/ anularea, etc. CIM.
Nici nu pot exista, dupa parerea mea, astfel de prevederi atata timp cat exista in lege art.7 al.(6)
Masura de recuperare contravaloare este abuziva. Trebuie sesizat ITM, chiar daca in contractul colectiv de munca aplicabil la posta exista o prevedere in sensul recuperarii acestor costuri.
De vazut totusi daca posta nu are cumva un ordin al Ministerului muncii (nepublicat insa in MO), in sensul HG nr.1048/ 2006 art.10 al.(2)
Multumesc mult!

In aceasta situatie EIP trebuie restituit angajatorului, indiferent de uzura lui?
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Angajatorul poate cere lucratorilor restituirea EIP, pentru a se convinge de uzura acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echipamentul de protecție alexandruionvasile alexandruionvasile Care este baza legală? Știu că se acordă gratuit de către angajator. Este valabil și în mediul civil și în mediul militar? Vă mulțumesc ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! contravaloarea echipamentului de lucru se suporta ... unni unni Buna ziua! Contravaloarea echipamentului de lucru se suporta de angajat sau de angajator? Multumesc! (vezi toată discuția)