avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cos de fum pe calcan mai inalt
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cos de fum pe calcan mai inalt

Buna seara,
Am autorizatie de constructie, cu alipire la calcan. Nu a fost nevoie de acordul vecinului pentru emiterea autorizatiei. Acum, vecinul vrea bani, desi stie ca am deja autorizatie si vreau sa incep cpnstructia. Ca asa stie el ca se da pentru alipirea la calcan, i-am spus ca primaria nu a cosiderat ca e necesar acordul lui si nu am ce bani sa ii dau. Constructia pe care o ridic este mai inalta decat constructia lui si cosurile de fum vor fi lipite pe peretele meu si a zis ca nu vrea sa le modifice. Eu stiu ca cosul de fum trebuie sa aiba o anumita inaltime peste coama casei, in jur de 0.5 m. Poate fi obligat legal sa efectueze inaltarea cosurilor de fum? Platesc eu lucrarea, daca e nevoie.
Multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2022
i97ccp, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:11, 17 Decembrie 2022
Eu cred ca aveati nevoie de acordul vecinului pt construire pe calcan. Cred ca ar trebui sa va intelegeti amiabil cu vecinul pt inaltarea cosurilor lui de fum. Il luati cu lugu, lugu, ii mai dati ceva de baut...
Am vorbit ieri cu un proiectant si nu e neaprat o solutie buna inaltarea, am inteles ca inaltimea cosului se dimensioneaza dupa capacitatea calorica a arzatorului, pentru a asiugra un anumit tiraj, si nu e bine sa depaseasca o valoare calculata, altfel trebuie facut tiraj fortat, Plus ca daca arde si altceva decat foc de lemn in respectiva soba (ceea ce cred ca face) se complica lucrurile. Cel mai bine ar fi sa fac un perete ignifugat cu vata bazaltica in zona cosului respectiv si sa imi asum ca se va innegri in timp. Cat despre acorduri de alipire, pe unde stau eu, se mai cer doar daca terenul e gol, nu se fac subzidiri sau daca cladirea vecina are probleme de structura. Nu se aplica in cazul meu, extinderea se face pe piloni cu centura sub limita de inghet, plus ca vecinul are pivnita, deci nici o sansa de subzidire sau fundatie mai adanca. Soarele este pe partea lui, nici umbrire nu ii fac. In lege se spune ca acordul se cere in anumite conditii, care, din ce am vazut nu sunt indeplinite in cazul meu. Omul nu are justificare sa refuze alipirea, doar invoca argumente sa obtina niste bani sau beneficii.
daca se poate evita implicarea vecinului, cu atat mai bine.
Ce ati precizat in ultimul mesaj este motivul pentru care am scris ca este nevoie de proiect.
In toate cazurile, indiferent de solutia aleasa, vecinul trebuie sa fie de acord, iar lucrarea se executa pe banii dvs.
In cazul in care proiectul nu presupune interventia la imobilul vecin, pentru ce este nevoie de acord, ca nu prea inteleg...? Daca se va face izolarea ignifuga a peretelui, este vorba de peretele meu. De acord cu cazul in care proiectul presupune suprainaltarea cosului.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2022
i97ccp, utilizator

Alte discuții în legătură

Sita parascântei draxl draxl 1. Unde se monteaza sita parascantei pe un cos de fum inalt de 10 metri, cos ce apartine unei centrale pe lemne? 2. Pentru aceslasi cos de fum este necesar ... (vezi toată discuția)
Norme privind cosurile de fum 3UGA 3UGA Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu legislatia privind cosurile de fum deoarece nu reusesc sa mai dau de ea. Ma intereseaza in special normele privind ... (vezi toată discuția)
Cos de fum la bloc lloryshyka lloryshyka Buna seara, locuiesc la etajul 1 (unu)al unui imobil cu 4 (patru) etaje, vecina de la parter are ca sursa de incalzire soba pe lemne cu cosul de fum ridicat ... (vezi toată discuția)