avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme la locul de munca demisie sau concediere ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme la locul de munca demisie sau concediere ?

Buna ziua,

va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat si daca se poate cat de urgent (luni 24.09 am o intalnire finala cu patronul). Am sa incerc sa prezint problema mea. Ieri 20.09 m-am intors din concediu, dupa doua saptamani. Pe 17.09 am fost informat de seful meu direct pe yahoo messenger ca trebuie sa plec in Ungaria la o expozitie in data de 22.09.2006.

Azi ajuns la lucru l-am informat pe patron ca refuz sa ma duc de vineri pana duminica in delegatie in Ungaria(in fisa de post acceptata si semnata de mine nu exista obligatia aceasta) mi-a spus sa imi dau demisia, lucru care l-am refuzat, i-am zis sa ma dea afara dar eu nu imi dau demisia. Mi-a zis sa imi strang lucrurile si sa plec si ca ne vedem luni dimineata sa imi dea si hotararea scrisa, motivul inca nu il stiu. Practic m-a dat afara din biroul in care am lucrat. La acestea au asistat patru colegi care sincer nu cred ca in caz de judecata o sa imi fie martori .... (pot fi ei chemati obligat ca martori ?).

Conform legii la concediere trebuie sa mi se acorde un preaviz de 15 zile lucratoare si bine-nteles salariul corespunzator. Aici ar mai fi un aspect de lamurit. Birourile departamentului comercial sunt in Cluj iar firma e din alta localitate. Are acest lucru efect asupra mea ? Daca se ajunge la un litigiu unde ma adresez ? Inspectoratului teritorial de munca Cluj sau celui din localitatea unde firma isi are sediul ? Ce ma sfatuiti sa fac, sa imi dau demisia evitand astfel problemele care ar putea urma sau sa lupt pana la capat si sa castig ?

Mentionez ca acum o luna am primit premiu, cred ca si asta poate influenta modul in care va fi desfacut contractul de munca(nu cred ca poate sa il desfaca pe motiv de incompetenta) Ce pot sa fac deoarece nu mi se permite sa ma duc la lucru si eu totusi nu mi-am dat demisia ? Poate fi acest lucru considerat absenta nemotivata, i-am zis ca sunt obosit si m-a trimis acasa pe motiv ca sunt obosit si sa ma duc sa ma odihnesc si ca o sa vorbim luni.

In cazul in care ma hotaresc dupa desfacerea contractului de munca sa il actionez in judecata, pot sa o fac in Cluj sau in localitatea unde isi are firma sediul ?

Astept raspunsul Dumneavoastra.

Va multumesc anticipat.

Cu stima,

Kuti Csaba
Cel mai recent răspuns: alterego1 , utilizator 10:28, 23 Septembrie 2006
Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat calificat, mi-ar fi de foarte mare folos fiindca luni am intalnirea cu patronul si as vrea sa fiu prefgatit cat de bine.

Va multumesc inca o data.
:D Sfatul meu este sa actionezi cu prudenta! Nu stiu care este motivul pentru care nu vrei sa mergi in delegatie dar asta este problema ta. Ai mare grije, daca deplasarea are legatura cu sarcinile tale de serviciu, conform CCM pe 2005-2006, art. 42. - (1)" Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca". Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca. S-ar putea sa conteze mai putin ce scrie in fisa postului ci sa aiba prioritate contractul individual de munca(oricum fisa postului nu este niciodata completa). daca vrei sa actionezi in judecata, plingerea se
pote face la circumscriptia unde reclamantul,( in cazul tau tu), isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul. Deci inca odata mare grija si mult succes!
Multumesc mult pentru raspuns. Revin cu date suplimentare. Conform fisei de post eu eram inginer ofertare nu inginer vanzari. Sarcinile invginerului de vanzari cuprindeau deplasarea la targuri. Verbal si eu am fost numit inginer vanzari cu vreo 3 luni in urma dar fisa de post nu s-a schimbat, asa ca pe hartie sunt in continuare inginer ofertare. Motivele pentru care nu am mers in delegatie erau:

1. oboseala acumulata la intoarcerea din concediu (avion+microbus+stat in aeroport samd)
2. nu era de datoria mea si la negocierea salariului nu era vorba despre indatoriri de genul acesta
3. "traseul" era ceva de genul: pornesc in Ungaria vineri dimineata, ma intorc duminica plec iar luni, deci obligatoriu lucram sambata si duminica (nu se platesc ore suplimentare).

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Seful meu ma forteaza sa plec din firma prin atribuirea unui volum imens de lucru Oran Oran Buna ziua, Problemele au intervenit dupa numai 2 luni de la angajarea mea intr-o firma nationala de distributie produse ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite - patron nesimtit din cale afara gabi23_69 gabi23_69 lucrez la o firma din iulie 2005. am prevazut in contract timp de lucru 8h/zi. pe langa astea 8 ore am lucrat si cate 2 sambete, evident neplatite. din ... (vezi toată discuția)
Incetare c.i.m zsuzsannao zsuzsannao Buna ziua! Revin cu intrebarile puse pe forum,rog sa ma ajutati. E vorba de sotul meu care are contract cu o firma din cluj,filiala medias pct de lucru cugir ... (vezi toată discuția)