avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar de cercetare urmarire penala vs actiune civila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar de cercetare urmarire penala vs actiune civila

Buna, sunt parte vatamata intr-un dosar de cercetare a urmarii penale anchetate de politie sub supravegherea procurorului de caz. Deocamdata nu sa stabilit nimic in legatura cu cercetarea urmariri penale desi am dat declaratie la politie am depus probe, martori si dovezi facand anumite sesizari la dosarul de cercetare cat si o cerere de urgentare a cazului. M-am constituit parte civila neindicand suma daunelor morale cat nici cele materiale. In prezent se apropie termenul de trei ani (peste o luna de zile) in care pot sa deschid actiune in instanta civila pentru pretentii (daunele materiale si morale suferite). Daca astept pana la finalizarea cercetarii urmarii penale si raspunsul va fi de clasare sau de neinceperea urmarii penale voi mai putea deschide actiune in instanta civila sau va fi considerata actiune tardiva ? Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2022
gheil, utilizator
Cel mai recent răspuns: gheil , utilizator 21:12, 29 Decembrie 2022
Bună seara.

Situația dvs. necesită detaliere. Dacă aveți peste 90 zile sau există alte consecințe dintre cele enumerate la art. 194 Cod Penal, iar vinovăția autorului accidentului este stabilită indubitabil, dosarul va ajunge pe rolul Judecătoriei, indiferent de momentul în care va avea loc finalizarea urmăririi penale.
Dacă v-ați constituit parte civilă, ar trebui să rămâneți în dosarul penal, fiindcă acțiunea civilă ar putea fi respinsă ca inadmisibilă (odată aleasă o cale - penalul, trebuie să mergeți pe acea cale).
Ar fi bine să discutați cu avocatul dvs. toate aceste aspecte. Dacă nu aveți avocat, ar trebui să vă angajați un avocat, fiindcă sunt termene și proceduri pe care trebuie să le respectați întru-totul, altfel ați putea pierde orice șansă la despăgubiri.

Cu stimă,
Av. Hulea Ionuț-Marius
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2022
„Hulea Ionuț-Marius” - Cabinet de Avocat, Avocat
Buna seara, este vorba despre un accident de munca, am primit de la medicul legist 8 , 9 zile de ingrijiri medicale. problema ar fi ca am ramas cu o cicatrice de 2 centimetri la nas desi am fost cusut la spital. Ma intereseaza in privinta daunelor materiale plata unei operatii estetice cu laser dar deocamdata nu am gasit un doctor sau clinica care sa imi spuna daca se poate face operatia si cum va iesi, iar daca nu voi reusi sa gasesc o metoda de a repara cicatricea sa cer daune morale. In procesul verbal de constatare a accidentului de munca am iesit de vina pentru faptul ca am cazut de pe o scara de 98 cm inaltime, iar angajatorul pentru faptul ca nu am avut efectuate analizele medicale/aviz psihologic la angajare cu privire la lucrul la inaltime, iar firma cu care avea contract firma angajatoare de prestari servicii, locul unde sa si intamplat accidentul a fost gasita raspunzatoare pentru faptul ca nu a fost semnata fisa de instruire colectiva din partea mea fiind vorba de un santier in constructii. ma intereseaza sa stiu daca aceste raspunderi intra in articolul 349 -350 cod penal. Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articolul 349, 350 cod penal gheil gheil Buna ziua, este vorba despre un accident de munca, am primit de la medicul legist 8 , 9 zile de ingrijiri medicale. problema ar fi ca am ramas cu o cicatrice ... (vezi toată discuția)
Accident auto copii daune IuliaMariaa IuliaMariaa Pe 16 decembrie am avut accident rutier. Copii mei minori au fost în stare grava,încă suntem în spital și vom mai avea nevoie de spitalizare la ... (vezi toată discuția)
Parte civila in proces penal Nina1 Nina1 Buna ziua, O persoana (reclamant in cadrul dosarului penal) se poate constitui parte civila inca din faza de incepere a urmaririi penale? Acest lucru se face ... (vezi toată discuția)