avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Retinere abuziva contributie la fondul de sanatate din ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Retinere abuziva contributie la fondul de sanatate din pensie. ...

Retinere abuziva contributie la fondul de sanatate din pensie.

Buna ziua si La Multi Ani!

In data de 28 decembrie 2022, în Monitorul Oficial nr. 1262, a fost publicată Decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022 a Curții Constituționale a României prin care dispozițiile referitoare la contribuția de asigurări sociale de sănătate cuprinse în OUG. nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, sunt neconstituționale.

În temeiul art. 147 alin. (4) din Constituția României, republicată, începând cu data de 28 decembrie 2022, nu se mai reține contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei pentru fiecare drept de pensie.

Avand in vedere ca acesti bani mi-au fost retinuti in baza unei OUG neconstitutionale pot sa dau in judecata Casa de Pensii pentru a mi se returna suma retinuta ilegal? Mi s-a retinut din pensie contributia pentru sanatate 13 luni. Pensia mea este consituita pe contribuitate, am lucrat ca inginer 38 de ani, iar pensia mi-a fost calculata strict pe baza salariilor si sporurilor de vechime, nu mi s-a facut niciun favor.
Va multumesc si va doresc un An 2023 foarte bun!
Cel mai recent răspuns: iordana1900 , utilizator 08:54, 3 Ianuarie 2023
Este dreptul dvs. sa deschideti actiune in instanta.
Este de preferat sa vedeti mai intai raspunsul CNPP care mentioneaza ca in ianuarie se retine fiind deja emise taloanele de pensii, dar incepand din februarie nu se mai retine si se returneaza banii.
Gasiti comunicatul CNPP aici: [ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In comuicatul CNPP se arata ca , incepand cu 28.12.2022 , contributia la sanatate pentru pensiile peste 4000 lei nu mai poate fi retinuta pe baza acelei OUG si ca , din punct de vedere tehnic , modificarea se va aplica in februarie 2023 . Deci , in ianuarie 2023 inca se va retine , iar in februarie , pe langa ca pensia se va incasa intreaga , se va restitui si retinerea din ianuarie plus ( probabil ) cota proratata pe vreo 3 zile din decembrie . Tocmai acel art 147(4) stipuleaza ca deciziile CC sunt - de la data publicarii - general obligatorii si au putere numai pentru viitor . Deci , prevederea din OUG a fost constitutionala pana la 28.12.2022 , cand a devenit - prin decizia CC - neconstitutionala , cata vreme deciziile CC nu actioneaza de la emiterea actului normativ a carui constitutionalitate se pune in discutie , ci doar de la publicarea deciziei , in viitor . Iar la art 147(1) avem stipulat ca dispozitiile acelui act normativ isi inceteaza efectele juridice in 45 zile DACA Parlamentul sau Guvernul ( dupa caz ) nu pun de acord cu Constitutia prevederile constatate ca neconstitutionale . Eu nu vad o baza legala pentru a cere restituirea acelor sume , dar - fireste - se poate actiona in justitie oricand consideri ca ti-a fost incalcat un drept si ai fost prejudiciat .
Multumesc mult pentru raspunsuri. Multumesc in mod special CHKa pentru raspunsul pertinent si documentat. Cu respect, Iordana1900

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa decizia ccr provind necosntitutionalitatea retinerii cas ... romeo bratu romeo bratu Dupa decizia CCR provind neconstitutionalitatea retinerii CAS din pensie prin ordonanta de urgenta, care aunt caile legale pentru recuperarea sumele retinute ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitatea de a recupera taxa cass retinuta abuziv ... eugen paun eugen paun exista posibilitatea de a recupera taxa cass retinuta abuziv pe tot anul 2023 pensiilor mai mari de 4000 ? (vezi toată discuția)
Cass retinut din pensie. cum se pot recupera sumele retinute ... Carmen.D Carmen.D CASS retinut din pensie. Cum se pot recupera sumele retinute din pensie pentru CASS? Este necesara actiune individuala in justitie? (vezi toată discuția)