avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CASS retinut din pensie. Cum se pot recupera sumele ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CASS retinut din pensie. Cum se pot recupera sumele retinute ...

CASS retinut din pensie.
Cum se pot recupera sumele retinute din pensie pentru CASS? Este necesara actiune individuala in justitie?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:12, 6 Ianuarie 2023
Daca intrebati de retinerea ASS la pensii mai mari de 4.000 lei, declarata neconstitutionala de catre CC ca fiind aprobata prin OUG, atunci, sumele aferente pentru perioada de dupa 28 decembrie 2022 (data publicarii Deciziei CC nr. 650/ 15.12.2022 in MO), deci si ianuarie, vor fi returnate de CNPP prin talonul de pensie incepand cu luna februarie 2023. Vedeti aici comunicatul CNPP: [ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns!
Din comunicatul CNPP am inteles ca sumele retinute in ianuarie 2023 vor fi restituite din oficiu, pentru ca au fost retinute din drepturile unei luni ulterioare datei publicarii Deciziei CC nr. 650/ 15.12.2022.
Intrebarea mea viza restituirea sumelor retinute in perioada ianuarie - decembrie 2022.
Mentionez ca nu am pensie speciala, dar este mai mare de 4.000 lei, pentru ca am contribuit din mai multe surse de venit - iar la CASS contribui si acum, din investitii, asa ca as dori sa recuperez ceea ce am platit si din pensie. Cã de beneficiat, de cate ori am avut nevoie pentru analize sau alte investigatii, am auzit doar "nu avem fonduri decât peste x luni"!
Decizia CC nu se aplica retroactiv, numai incepand cu data publicarii in MO (28.12.2022)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, referitor la decizia ccr de declarare ca neconstitutionala ... dsubti dsubti Buna ziua, referitor la decizia CCR de declarare ca neconstitutionala a retinerii CAS ptr pensii mai mari de 4000 lei, stiti cumva cum se va aplica? Se pot ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitatea de a recupera taxa cass retinuta abuziv ... eugen paun eugen paun exista posibilitatea de a recupera taxa cass retinuta abuziv pe tot anul 2023 pensiilor mai mari de 4000 ? (vezi toată discuția)
Retinere abuziva contributie la fondul de sanatate din pensie. ... iordana1900 iordana1900 Retinere abuziva contributie la fondul de sanatate din pensie. Buna ziua si La Multi Ani! In data de 28 decembrie 2022, în Monitorul Oficial nr. 1262, a ... (vezi toată discuția)