Respinge exceptia prescriptiei dreptului material la actiune
Cerere de chemare in judecata privind modificare pensie de intretinere minori. Tatal-paratul le-a platit corect si cu mult peste suma stabilita de prima instanta.
Avocatul paratului invoca exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, iar judecatorul respinge aceasta exceptie si le admite in parte cereae reclamantilor!
Ce inseamna de fapt aceasta exceptie intr-un dosar pensie intretinere copii minori.
Banuiesc ca este vorba despre o "reglare" cu privire la suma datorata anterior introducerii cererii de modificare. Nu stiu sa va zic exact articol de lege in Romania, doar stiu ca din multe rasfoite exista aceasta posibilitate... a se lua in considerare orice factor in vederea obtinerii unui rezultat echitabil.
Daca rasfoiesti doar prin legile din Romania este posibil sa nu intelegi, sa nu-ti pice fisa de ce este posibil.
In unele tari, desi si acolo exista acel "orice factor", se mai detaliaza/reglementeaza unele situatii. De ex ... in unele state, intr-o actiune de modificare a pensiei de intretinere instanta nu poate acorda plata retroactiv pe o perioada anterioara depunerii cererii. Intr-o actiune de modificare se poate acorda retroactiv doar de la data introducerii actiunii, chiar daca in cazul unei actiuni de stabilire se poate acorda retroactiv pe o perioada anterioara. DAR in cazul in care instanta constata ca Debitorul, din rea credinta sau din alte motive a ascuns sau mintit cu privire la veniturile realizate la data la care s-a stabilit/convenit pensia, instanta poate dispune o "reglare" a sumei datorate, nu este o suma retroactiva ci o reglare, o constatare a sumei datorate bazate pe faptele/informatiile reale.
Banuiesc ca avocatul de aceea a mers pe prescriptie, nu avea sanse pe contestarea platii diferentei... dar si prescriptia are niste conditii... nu e doar pe ultimii 3 ani de la data introducerii actiunii sau data la care instanta decide ... e pe ultimii 3 ani pe o perioada anterioara unei actiuni/fapte/luare la cunostinta...
Pensie de intretinere
adela24
As avea si eu o intrebare sa ma lamureasca cineva.Sotul meu a divortat acum 15 ani, are un copil de 20 de ani la care i-a platit pensie de intretinere pana la ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara
SamTea
buna ziua! fiica mea in varsta de 21 de ani, studenta la zi anul 2, nu beneficiaza de pensie alimentara din partea tatalui sau deoarece acesta nu considera ca ... (vezi toată discuția)