avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune fara acordul partilor. Se pune problema in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune fara acordul partilor. Se pune problema in modul urmator ...

Succesiune fara acordul partilor.

Se pune problema in modul urmator - 12hectare de teren, pe numele bunicului.

Bunicul a avut 3 fete, toate decedate in acest moment (mama si doua surori).

Nu a fost facuta succesiunea in momentul in care a murit bunicul.

Intre timp am ramas eu ca mostenitor din partea mamei (una din fete) si un var din partea unei matusi. (a treia matusa decedata nu a avut copii)

Ideea e ca toate actele sunt pe numele bunicului. si varul e plecat in SUA. nu este interesat deloc sa vanda.

Cum pot vinde partea mea (50%) si face asta legal fara acordul lui ?
Cel mai recent răspuns: Fanica_1989 , utilizator 13:42, 6 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fanica_1989 a scris:

Nu a fost facuta succesiunea in momentul in care a murit bunicul.

Fanica_1989 a scris:

Am certificat de mostenitor dar e comun cu varul din SUA.

Fanica_1989 a scris:
... Varul e pa, nu vine nu are treaba. Eu cum vand ?

Fanica_1989 a scris:
Sunt stabilite cotele conform eu și vărul avem 1/2 dar nu scrie exact unde. Terenurile, cele 12 hectare sunt de valori diferite. Asta e problema. Am jumătate, dar care?

Dacă aveți certificat de moștenitor înseamnă că succesiunea a fost făcută.
Nu se poate afirma, în același timp, și că aveți certificat de moștenitor și că n-ar făcută succesiunea, pentru că certificatul de moștenitor este actul care se eliberează la finalizarea dezbaterii succesorale.
Și ziceți că-l aveți.
Iar certificatul conține, după cum ați scris: cele 12 hectare de teren (adică masa succesorală), moștenitorii (dvs. și vărul) precum și cotele succesorale (1/2 fiecare).

Cum vindeți?
Depinde ce vreți să vindeți.

Terenurile (întreaga masă succesorală) sau un anume teren („ăla de pe malu' gârlei”sau pe unde o fi el situat) nu puteți să le vindeți singur, ci numai împreună cu vărul (pentru că numai împreună cu el aveți 100%).
Vărul poate să fie prezent fizic sau poate să fie reprezentat de un mandatar cu procură specială pentru vânzare.

Fără vărul, puteți să vindeți doar ceea ce aveți.
Ce aveți?
Aveți o cotă parte de 1/2 din dreptul de proprietate asupra terenurilor. (asupra întregii „grămezi” de terenuri, nu asupra unui anume teren din toate)

Singur (fără vărul) puteți să vindeți cota parte pe care o aveți. Dar această cotă ea una ideală. abstractă. Adică nu e terenul din dreapta, nu e terenul din strânga, ci se regăsește sub fiecare bolovan și buruiană de sub oricare părticică de teren din totalitatea terenurilor.
Acela care cumpără cota parte va rămâne coproprietar cu vărul, urmând să facă el partajul (ceea ce înseamnă că prețul nu va fi prietenos).

Dacă vreți să deveniți proprietar exclusiv asupra unui anume teren sau asupra unor anume terenuri trebuie să faceți PARTAJUL.

Numai prin partaj (împărtelă) se poate determina care anume lot de teren (din grămadă de terenuri) este al unuia și care anume lot este al celuilalt. Altfel, sunteți coproprietari pe tot și toate.
Numai prin partaj se poate stabili că terenul dvs. este „ăsta care ține de aci și până dincolo”. (fizic determinat).

Vreți să știți CARE este terenul dvs. sau care sunt terenurile dvs. (unde anume sunt ele situate)? Faceți PARTAJUL.

Partajul poate fi:
- voluntar, dacă vă înțelegeți și dacă vărul este prezent fizic la notar sau împuternicește un reprezentant pentru a semna în numele și pe seama lui un actul de partaj.
- sau judiciar /prin hotărâre judecătorească (aici nu-i musai să fie prezent, dar e obligatoriu să fie citat).

Partajul se poate face în natură (iau eu terenul din dreapta și iei tu terenul din stânga).
Sau (dacă vă înțelegeți și lui nu-i trebuie) puteți să luați dvs. toate terenurile și să îi achitați vărului o sultă. (contravaloarea în bani a cotei sale părți).
Nu-i musai ca împărțeala în natură să fie corespunzătoare cotelor (puteți să luați fizic mai mult de jumătate din terenuri și compensați prin sultă).

Deci:
Ori vindeți împreună și împărțiți banii (prețul vânzării)
Ori faceți partajul, își ia fiecare terenurile lui și face ce vrea cu ceea ce are.
Ori vindeți doar ceea ce aveți deja, respectiv cota parte (ideală, abstractă) din dreptul de proprietate, iar cumpărătorul de la dvs. va face el partajul cu vărul dvs. (altminteri nu are cum să știe dacă ceea ce a cumpărat e lângă gârlă ori lângă pădure, căci cota cumpărată este pretutindeni, dar fizic nicăieri, până la partaj).
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2023
romascanu, moderator
> Numai prin partaj se poate stabili că terenul dvs. este „ăsta care ține de aci și până dincolo”. (fizic determinat)

In principiu asta ma interesa, sunt 12 hectare, dar unele valoreaza 12.000 de euro de la sosea, altele 5000 euro. Nu stiam cum se face impartirea.

Foarte de ajutor raspunsul, m-am lamurit acum.

Va multumesc frumos, o zi buna !
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2023
Fanica_1989, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Antecontract (promisiune ) vanzare -cumparare teren si casa gabriella1065 gabriella1065 Am mostenit de la mama 6 Ha teren extravilan si 1/4 din casa bunicilor ( am certificat de mostenitor ) . Titlurile de proprietate pe teren sunt pe numele mamei ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În urma decesului tatălui meu, eu, mama și fratele ... Emma06 Emma06 Bună ziua! În urma decesului tatălui meu, eu, mama și fratele meu am făcut succesiune după unul dintre bunurile tatălui meu, mai exact, 1/2 dintr-o ... (vezi toată discuția)