avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizat- ce drepturi am ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizat- ce drepturi am ?

Buna ziua ! Eu lucrez la un depozit frigorific Kaufland de 2 ani jumatate , iar astazi am aflat ca din data de 1 Martie nu vom mai lucra din cauza ca depozitul se muta la DC in Ploiesti. Intrebarea mea si a colegilor mei de munca este : Noi avem dreptul la ceva bani in plus din cauza ca ne dau afara pe toti ? Inca nu stim daca se va face relocare sau nu...Daca puteti sa-mi raspundeti la intrebare m-as bucura. Multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Leutz_bv , utilizator 18:01, 16 Februarie 2010
Daca va concediaza pe motivul restrangerii de activitate, reorganizare, desfiintare posturi (art.65 -68 codul muncii, concediere individuala sau colectiva), aveti dreptul la:
- preaviz de 20 de zile lucratoare, perioada in care puteti lucra numai 4 ore pe zi fara sa va fie diminuate drepturile salariale;
- plata la zi a tuturor drepturilor salariale neincasate inclusiv restante pentru concediul de odihna neefectut in anul/anii anteriori sau partea aferenta prezentului an;
- plata unui salariu compensator conform art.78 din CCMN, asta in cazul ca nu aveti CCM pe ramura sau unitate;
- dreptul de a beneficia de somaj daca aveti lucrat 12 luni in ultimele 24 de luni calculate de la data concedierii.
Vi se desface contractul individual de munca urmare a desfiintarii locului de munca beneficiati de cel putin un salariu compensator,daca CCM la nivel de unitate nu contine prevederi mai avantajoase.
In CCM la nivel national avem:

Art. 78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Multumesc foarte frumos de raspuns ! Dar mai am o intrebare si anume, daca se face relocare, noi suntem obligati sa mergem unde nu vrem? De ex la magazin sau la DC ? Ca ma gandesc , ca ar putea sa ne invoce si motivul asta, mai ales daca legea le da dreptul...
Puteti refuza relocare (schimbarea locului de munca), mai ales daca este la o distanta de peste 50 Km si/sau nu va asigura transpor, cazare, etc., caz in care decizia de concediere ramane valabilat. Dar ce veti face daca de la AJOFM va vor oferi tocmai acele locuri de munca refuzate?

Alte discuții în legătură

Care sunt drepturile angajatului in cazul in care firma se "relocheaza" ? letipop letipop firma la care lucrez eu inchide filiala din localitatea in care functioneaza acum si deschide alta la 160 km distanta. ne cere sa le comunicam personal care ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu Cristi_25 Cristi_25 Va deranjez si eu cu o intrebare :am lucrat la o firma aproximativ 9 ani CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA in luna august a acestui an am fost anuntat ca firma ... (vezi toată discuția)
Concedierea pentru motive ce nu tin de persoana salariatului Monna2 Monna2 Buna ziua, In urma cu cateva zile seful meu m-a anuntat ca trebuie sa reduca bugetul si implict sa ma concedieze. M-a anuntat ca voi primi ultimul salariu ... (vezi toată discuția)