avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buna ziua am o întrebare . Dacă am născut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buna ziua am o întrebare . Dacă am născut in Germania și ...

Buna ziua am o întrebare . Dacă am
Născut in Germania și vreau sa plec cu avionul in România cu bebele si cu soțul este de ajuns sa prezint doar actul ce îl
Primesc de la spital al bebelușului la controlul vamal la aeroport ? In România o sa ii facem pașaportul bineînțeles . Dar zic pot sa merg in România fără pașaport pentru el? Mulțumesc frumos .
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:00, 16 Ianuarie 2023
Buna ziua

Nu puteti circula cu copilul fara pasaport.
Puteti obtine pasaport pt cel mic la ambasada/consulat in Germania.
puteti sa luati un titlu de calatorie de la ambasada sau consulat si faceti pasaportul in Romania.
Titlul de călătorie

Titluri de calatorie pentru copii născuţi în străinătate:

Copiii născuţi în străinătate, care au cel puţin un părinte cetăţean român, sunt cetăţeni români.

Pentru a se deplasa in Romania, misiunile diplomatice şi oficiile consulare eliberează, la cererea părinţilor, un titlu de călătorie; în acest sens se vor prezenta la sediul ambasadei/consulatului ambii părinţi (daca ambii sunt trecuţi în actul/certificatul de naştere al copilului), cu urmatoarele documente:

a) paşapoartele / cărţile de identitate româneşti ale părinţilor;

b) certificatul de nastere al copilului, eliberat de autorităţile străine şi in care sunt inscrişi părinţii.

ATENŢIE! Nu sunt valabile certificatele de naştere în care nu au fost trecuţi părinţii.

In cazul în care numai unul dintre părinţi este cetăţean român, acesta se poate prezenta singur la ambasada/consulat, prezentand pe lângă documentele menţionate mai sus, declaraţia autentificată la autorităţile locale a celuilalt parinte privind acordul acestuia pentru eliberarea titlului de călătorie in Romania, apostilată/legalizată conform practicii locale.

ATENŢIE! Documentul eliberat în condiţiile de mai sus este valabil numai pentru o călătorie in Romania. In vederea reîntoarcerii în străinătate, va trebui transcrisă naşterea copilului in Romania şi obţinerea unui certificat de nastere românesc, pe baza căruia va fi eliberat paşaportul cu care va putea iesi din ţară.

Înscrierea naşterii copilului în registrele de stare civilă româneşti se poate realiza şi la ambasadele şi consulatele României, cu eliberarea certificatului de naştere aferent.

«

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, în curând călătorim cu bebe din germania către ... Melysasidi Melysasidi Bună ziua, în curând călătorim cu bebe din Germania către România fără tată.Bebelușul meu are cetățenie germană eu și tatăl cetățenia ... (vezi toată discuția)
Pasaport nou-nascut si libera circulatie Ayline Ayline Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta, daca se poate. sunt insarcinata si doresc sa nasc in Germania, din motive legate de lacunele ... (vezi toată discuția)
Am o urgențã in legãtura cu titlul de calatorie Cocoandrus Cocoandrus Buna!sunt căsătorita in Londra si am un bebe de 3 luni!in Decembrie vrem sa mergem in România doar ca am o nedumerire!pe certificatul de naștere ... (vezi toată discuția)