avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Compania privată, obligă angajatii sa și ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Compania privată, obligă angajatii sa și programeze ...

Buna ziua!
Compania privată, obligă angajatii sa și programeze concediul de odihna, cum doresc ei, pe toată perioada anului acesta, numărul de zile , in total 15 la număr,din 21, in diferite perioade calendaristice. Doresc să știu acest lucru daca este normal sa se impună așa ceva. Daca cineva are zile rămase de anul precedent,nu se raportează,pt următorul an timp de 18 luni cum scrie de altfel în codul muncii,nu se plătesc, se pierd.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:34, 18 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua! cf art.148 din Codul Muncii ,efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator, indiferent dacă este companie privată sau nu, Codul muncii nu face această diferență, însă doar pentru 10 zile, prevede același articol.
Iar art 146 din aceeași lege, susține faptul că: In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
În același timp Codul Muncii susține obligația efectuării concediului de odihnă în natură în fiecare an.
Cine v-a spus ca se pierd zilele de CO?
De la serviciu

Cornel Vasile a scris:

Cine v-a spus ca se pierd zilele de CO?

Nu exista asa ceva...zilele de CO nu se pierd

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, daca concediul de odihna nu a fost uzat pana la sfarsitul ... Crina001 Crina001 Buna ziua, Daca concediul de odihna nu a fost uzat pana la sfarsitul anului si nu au existat motive justificate pentru neuzarea lui poate angajatorul sa ... (vezi toată discuția)
Durata concediu de odihna anual miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de acordarea concediului de odihna. Un angajat are dreptul la 23 zile de CO anual conform ... (vezi toată discuția)
Reclamatie catre itm bia-bianca bia-bianca angajatorul meu nu doreste sa imi acored concediul legal atunci cand doresc eu si spune ca nu este normal ca atunci cand un angajat isi ia concediu 10 zile ... (vezi toată discuția)