avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Eu ca și proprietar al unui apartament in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Eu ca și proprietar al unui apartament in bloc, pot ...

Buna ziua! Eu ca și proprietar al unui apartament in bloc, pot fi obligată legal de către asociatie să plătesc o cotă parte la rampa pentru persoane cu dizabilități? In condițiile in care nu avem in bloc astfel de persoane doar că își doresc anumiți proprietari aceasta facilitate (exemplu: mame cu bebelusi in cărucioare). In ce condiții pot refuza aceasta participare la plata?
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:24, 24 Ianuarie 2023
Mulțumesc frumos pentru lămuriri!
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 51
Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.

[ link extern ]
Deci se poate, daca e respectata legea in ceea ce priveste construirea acelei rampe.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2023
latka, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nimic in neregula cu art. 51, se respecta intocmai folosinta comuna pentru toti proprietarii, caci toti pot circula pe acea rampa de acces, este o alta scara de acces, dar fara trepte, nu este interzisa circulatia persoanelor fara dizabilitati. Eu, de exemplu, prefer rampa respectiva, mai ales in sezonul asta, pentru ca suprafata scarii clasice e cam alunecoasa (dar frumoasa :) ), in schimb suprafata rampei are aderenta foarte buna. Si nu sunt singurul. Iar trolerele merg foarte bine numai pe acolo :) .Nu vad cum se schimba destinatia condominiului, tot un bloc de locuinte si spatii cu alta destinatie ramine. Nu ne-am transformat in asezamint social.

Iar art. 641/4 e citat gresit, lipsesc partile esentiale, exemplele de astfel de acte juridice de dispozitie :
(4) Orice acte juridice de dispoziţie cu privire la bunul comun, actele de folosinţă cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare şi locaţiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum şi actele care urmăresc exclusiv înfrumuseţarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispoziţie.

Art. 51 nu se refera la un act juridic de dispozitie.

Si acum sa ne gindim putin la un exemplu clasic de modernizare (care se voteaza ca lucrare de investitie tot dupa art. 51) , sistemul de supraveghere video, care ar trebui sa ofere siguranta sporita in primul rind persoanelor vulnerabile, copii, batrini. Tot asa ar trebui gindit, ca aia mai tineri si "atletici" nu trebuie sa contribuie ?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Anl, rampa-pentru persoane cu handicap Cimpoi Cimpoi buna ziua Sunt o persoana cu dizabilitati locomotorii, ma deplases in scaun rulant, am gradul 1 grav de handicap. As vrea sa stiu daca eu am dreptul la o ... (vezi toată discuția)
Votul a 2/3 sau jumatate plus unu ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea on intrebare, daca ma puteti ajuta: Sunt sef de bloc si trebuie sa schimbam conductele de scurgere-canalizare de la subsolul blocului. ... (vezi toată discuția)
Rampa pentru persoanele cu dizabilități asociația de proprietari poate refuza construirea unei rampe ... Valman2233 Valman2233 Asociația de proprietari poate refuza construirea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități? Dacă da , în ce condiții? Persoana în cauza ... (vezi toată discuția)