avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Veniturile din investitii/dobanzi bancare, etc. si ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Veniturile din investitii/dobanzi bancare, etc. si cele din chirii.

Veniturile din investitii/dobanzi bancare, etc. si cele din chirii (cedarea folosintei bunurilor) intra in baza de calcul a contributiei la pensie (CAS) -sau nu? Vorbesc de persoana fizica individuala, nu PFA - in completarea veniturilor si contributiilor estimate pe 2023 in Declaratia unica 212. Apreciez raspunsul unui specialist in domeniu, pentru ca pareri am gasit contradictorii in presa.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 19:32, 18 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CAS se datoreaza doar la venituri din activitati independente ( PFA /II/PFI) si veniturile din drepturi de autor.
Evident si la salarii.

La chirii , dobanzi , dividende , vanzari de actiuni , crypto , NU se datoreaza CAS ( pensie) ci doar CASS daca se depaseste un anumit plafon din toate veniturile cumulat ( inclusiv cele din PFA )

" art 137 CF
ART. 137 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale (CAS)

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuți la art. 136, datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri realizate din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România:

a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;

b) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67, cu excepţia celor din vânzarea energiei electrice de către prosumatorii, persoane fizice, altele decât cele organizate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, la furnizorii de energie electrică cu care respectivii prosumatori au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, dacă centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le deţin au puterea electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum. ;

b1) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite la art. 70, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 72 alin. (3);

c) indemnizații de șomaj;

d) indemnizații de asigurări sociale de sănătate."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas rizum rizum Sunt salariat care isi plateste CAS catre fondul public de aparare,dar, totodată mai am un PFA din activități independente. Conform formularului 600 pentru ... (vezi toată discuția)
Cas ptr.veniturile din chirii Gabriela Coman Gabriela Coman Bună seara, Sunt o persoana fizică, salariata si care am si venituri din chirii. Până astăzi stiam ca tb sa plătesc impozit si CASS. Inteleg ca urmare ... (vezi toată discuția)
Pfa si pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Revin cu aceasta nelamurire: Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat ... (vezi toată discuția)