avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ANPIS pretinde returnarea indemnizatiei OUG30/2020 ca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ANPIS pretinde returnarea indemnizatiei OUG30/2020 ca suma necuvenita ...

ANPIS pretinde returnarea indemnizatiei OUG30/2020 ca suma necuvenita

Sotia este PFA profesii libere, traducator autorizat. A avut concediu cretere copil din 2018 pana la 1 apr 2020 cand a reluat anticipat activitatea cu >60 zile. In baza OUG30/2020 a depus acte pentru indemnizatia acordata PFA profesii libere pt. lunile aprilie si mai, cerere aprobata si bani platiti si impozitati.

Tocmai am primit o decizie din partea ANPIS care sustine ca sumele primite pe lunile apr si mai sunt necuvenite si trebuie date inapoi.
"motiv: sume necuvenite pt luna apr 2020, activitate suspendata din 2018 pana la 1 apr 2020; masura curtea de conturi".

Chiar textul primit admite ca pe luna in cauza (apr 2020) nu exista suspendare, ci aceasta a fost anterioara.

Am cautat OUG30/2020 si am gasit (sper ca si cu cumpletari) art XV care include profesii libere la alineat 1, fara a se specifica restrictii.
Este adevarat ca s-a adaugat ulterior la alineat 1^1 referire la venituri mai mici cu 25% fata de veniturile realizate in 2019 insa acest alineat face referire explicita la avocati si atat.

Cum si de ce s-ar aplica si la traducator autorizat nu mi-e clar, sau poate n-am gasit eu textul corect ... (era pe just.ro)

Este indreptatita o contestatie in acest caz?

Daca nu si sumele trebuie returnate, ce se intampla cu impozitele si contributiile de pensie si sanatate pe care le-am platit deja pt. acele sume?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreiSRR , utilizator 11:10, 21 Ianuarie 2023
Pe aprilie 2020 ati avut suspendata/intrerupta activitatea?
Activitatea a fost reluata cu 1 aprilie 2020. (conform decl 070 depusa la anaf)

Cornel Vasile a scris:

Pe aprilie 2020 ati avut suspendata/intrerupta activitatea?

In OUG 30/2020 se prevede:
art.XV
(1) Alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, beneficiază, din bugetul de stat, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020.
....

Eu inteleg ca activitatea trebuia intrerupta , nu reluata.
pai a intrerupt activitatea datorita ordonantelor militare si a restrictiilor impuse de acestea.

una e activitate ce nu poate fi realizata datorita restrictiilor si alta e suspendarea voluntara (prin decl. 070).
La vremea respectiva nu a zis nimeni ca trebuie mers la anaf si depusa suspendare.
(?)
Nu trebuie sa va spuna cineva ... necunoasterea legii nu este o scuza in favoarea dvs.

Alte discuții în legătură

Interpretare art. xv alin 1 din og nr.32/2020 Flower88 Flower88 Buna seara. Sunt salariat si obtin venituri de natura salariala, contractul de munca nefiind suspendat pe perioada starii de urgenta. de asemenea detin si pfa ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic in conditiile oug 30 din 2020 covid 19 gabosu gabosu Dezvolt intrebarea anterioară. Un salariat cu timp partial care este și pensionar poate beneficia de somaj tehnic decontat de stat în condițiile OUG 30 ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic intreprindere individuala fara angajati Dl_Sandu Dl_Sandu Sunt titular intreprindere individuala activitate comert in magazin , dar si activitate online web design. In perioada starii de urgenta am intrerupt total ... (vezi toată discuția)