avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate trece absent nemotivat in data de 24 ianuarie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate trece absent nemotivat in data de 24 ianuarie dacă ...

Se poate trece absent nemotivat in data de 24 ianuarie dacă nu mă duc la lucru.?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:32, 21 Ianuarie 2023
Ati semnat ca veti fi prezenta sau sunteti de serviciu ?
Nu am semnat nimic, am fost instiintata că firma a hotărât că se lucrează pe data de 24ianuarie. , oferindumi o zi liberă altădată. Eu nu sunt de acord.
Dacă n-ați semnat, atunci nu prea au ce sa va faca...ați vb cu angajatorul?
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Angajatorul are posibilitatea de a oferi repaus in zilele de sarbatoare legala, in caz contrar trebuie sa va prezentati la lucru urmand sa primit un sport de 100%. Se poate sa se constate absenta dumneavoastra.


Mihail Croitoru a scris:

Angajatorul are posibilitatea de a oferi repaus in zilele de sarbatoare legala, in caz contrar trebuie sa va prezentati la lucru urmand sa primit un sport de 100%. Se poate sa se constate absenta dumneavoastra.

Curtea de Apel Oradea a fost de altă părere

Rezulta din economia acestor dispozitii legale, ca acordarea zilelor libere in zilele de sarbatoare legala este obligatorie pentru angajatori, cu exceptia unitatilor la care fac referire prevederile art. 140-141 Codul muncii, pentru care este necesara asigurarea activitatii specifice.
Fiind un drept recunoscut angajatilor si o obligatie stabilita in sarcina angajatorilor, instanta de recurs apreciaza ca in zilele de sarbatoare legala nu este posibila prestarea muncii pe baza acordului partilor, deoarece o atare intelegere contravine prevederilor art. 38 Codul muncii potrivit carora salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Alte discuții în legătură

Zile libere 30 si 1 decembrie Adriana68 Adriana68 Patronul nostru ne obliga sa venim la serviciu in zilele de 30 si 1 decembrie. Spune ca firma lui e particulara si face ce vrea. Este normal acest lucru ? ... (vezi toată discuția)