avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu conducerea- rog ajutor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu conducerea- rog ajutor

Va rog mult de tot sa ma ajutati cu cateva idei. Lucrez de aproape 2 ani la o firma si, intr-o zi, m-a chemat seful si mi-a spus ca va renunta la colaborarea cu mine , oferindu-mi si o anumita suma de bani pentru a-mi semna demisia. Am refuzat, mi-am luat concediu medical , si am aflat de la colegi ca a anuntat ca ma va muta intr-un alt oras si a propus altcuiva postul meu. Precizez ca nu am avut niciun raport/avertisment intocmit. In plus, in contractul de munca se specifica clar postul si departamentul unde voi lucra, precum si locul muncii ( dar intr-un act aditionat apare un paragraf prin care as fi de acord sa-mi desfasor munca si in alta locatie decat cea a sediului).Insa toti colegii mei care desfasoara aceeasi munca sunt la sediul firmei, deci ar putea fi vorba din punctul meu de vedere, in cel mai rau caz, de o delegare ( pe o perioada de maxim 2 luni , conform codului muncii), dar in acelasi timp ar fi o discriminare ( nu credeti)? Acest post nu exista in respectiva locatie si nici nu ar avea logica crearea lui. Felul muncii nu mi se poate schimba, nu? Aceasta firma are precedente ( multi oameni au fost pusi pe liber, li s-au dat salarii compensatorii ca sa-si tina gura). Am sanse de castig daca contest in instanta decizia lor ( oricum nu am nimic scris, in timpul concediului meu medical a fost facut anuntul , acum sunt inca in concediu medical). Daca reclam acest lucru in instanta, trebuie sa ma deplasez in cealalta locatie pana la aflarea raspunsului instantei? Cum e mai bine sa procedez? Stiu ca sunt multe intrebari, dar va rog sa-mi raspundeti.Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: stefania1970 , utilizator 12:40, 3 Octombrie 2006
Va rog mult, ma puteti ajuta? Multumesc
1. Atat timp cat esti in concediu medical nu-ti poate schimba nimeni locul de munca - in cazul in care asta urmareste conducerea societatii, atunci te va anunta probabil in prima zi in care te vei intoarce la serviciu;
2. Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
(2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Art. 43. - Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Art. 45. - Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Art. 46. - (1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Art. 47. - (1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.
Art. 48. - Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

3. Avand in vedere prevederile din Codul muncii susmentionate (art. 42 -48), parerea mea este ca aceasta delegare sau detasare a ta este atributul angajatorului si ca trebuie sa te conformezi in cazul in care vrei sa-ti pastrezi totusi locul de munca;
4. Referitor la actionarea lor in instanta pt. discriminare (pentru care motive ?) cred ca sunt slabe sanse sa ai castig de cauza.
5. Ti-am redat mai sus si art. referitoare la delegare si detasare pt . ca macar sa stii ce drepturi ai daca te conformezi dispozitiilor conducerii.
Daca toti ceilalti colegi isi desfasoara activitatea intr-o locatie, de ce sa ma mute pe mine intr-o alta locatie, daca in acea locatie nu exista conditiile desfasurarii muncii pe care o fac? La asta se referea discriminarea.Ce motive s-ar putea invoca pentru a nu ma duce?
Dupa cum descrii lucrurile va fi greu sa ramaii cu orice pret in acea firma, probabil nici nu merita cu asa o relatie cu seful. Daca vrei totusi sa poti ataca vreo hotarare abuziva in instanta trebuie in primul rand sa te prezinti la locul de munca indiferent de ce a spus sau a anuntat seful si sa soliciti in scris orice decizie sau hotarare care s-a luat. Doar atunci ai un caz clar in fata.Un avocat bun va putea ataca cu mari sanse de succes orice detasare abuziva, sau reducere de personal, etc. Atentie insa daca nu te primeste la lucru(iti interzice fizic accesul in firma) trebuie sa ai cel putin doi martori cu tine care sa ateste acest fapt pentru ca altfel dupa 3 zile de nemotivate poate sa-ti desfaca contractul disciplinar si acea decizie e mai greu de atacat in justitie.
Multumesc mult pentru ajutor, asa voi proceda. Imi puteti recomanda vreun avocat specializat in dreptul muncii?
Normal ca ma gandesc ca daca voi fi reintegrata ma vor sicana rau de tot, dar credeti ca vor mai fi dispusi sa mai ajunga inca o data in instanta, nu ar fi un lucru negativ si nu s-ar interpreta intr-un anumit fel de catre instanta faptul ca au comis deja abuzuri?
Daca nu voi fi primita in firma se pot cere despagubiri morale? Care e procedura?
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2006
stefania1970, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna angajatilor din privat cristina_mar cristina_mar Buna ziua, am si eu o intrebare, poate ma poate lamuri cineva, intrucat eu singura nu am fost in stare: lucrez la o firma (sediul: Bucuresti,Universitate) ... (vezi toată discuția)
Detasari suciugeorgeta suciugeorgeta titi cumva care sunt regulile in cazul detasarilor.....ce trebuie sa faca firma de la care este detasat salariatul si ce face cea la care este detasat??? (vezi toată discuția)
Munca in delegatie remus39 remus39 Lucrez la o firma care are anumite lucrari ce necesita deplasarea si cazarea in zona unde este de munca. Cat timp sau cate zile poate sa ma utilizeze in ... (vezi toată discuția)