avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticapa cu penalizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticapa cu penalizare

Sunt nascuta in Decembrie 1969, am 35 ani vechime continua in munca,pe cartea de munca. Doresc sa stiu daca pot sa ies la pensie anticipat partial in Decembrie 2026?
Cum se calculeaza pensia la un punctaj de 2,1?
6300 lei pensie bruta, din care se scade impozitul 10% si contributia la sanatate(nu stiu cat este), Cat ramane net?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gbrlcostache , utilizator 15:01, 25 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oare de unde - din ce calcule - v-a iesit dvs. o pensie bruta de 6300 lei ? La un punctaj de 2,1 , pensia este de 2,1x1785 lei ( valoarea unui punct de pensie ) , deci 3749 lei pensie bruta . Pe legislatia in vigoare azi , se scade cu 10% din suma care depaseste 2000 lei - impozitul - adica 175 lei , ramanand 3574 lei . Deocamdata , CASS nu se mai retine ( prin hotararea CCR ) , dar aceasta e posibil sa se impuna din nou printr-o lege . Si vi se va mai diminua si cu un procentaj pentru ca e pensie anticipata partiala , acesta depinzand de numarul lunilor de anticipare si de numarul lunilor cu care ati depasit stagiul complet de cotizare . Oricum , in aproape 4 ani , multe se pot schimba in privinta pensiilor , dupa cum spun public guvernantii , Romania s-a angajat ( aceasta fiind o conditie de aprobare a PNRR ) sa elaboreze o noua lege a pensiilor . Auzeam ( la TV ) pe Ministrul Fondurilor Europene ca au termen martie 2023 , si ca se lucreaza la ea de vreo 2 ani...
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2023
CHKa, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru explicatii. Credeam ca punctul de pensie este cat salariu minim pe economie.
Dar va multumesc f.f. mult pentru raspuns.Este mai mult decat lamuritor.
Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul impozit pensie danielarusu danielarusu Buna ziua M-am pensionat cu o pensie anticipata partiala, avand termenul limita pentru pensie normala de varsta, peste 3 ani. As dori sa stiu daca , cu noua ... (vezi toată discuția)
Perioadele asimilate stagiului de cotizare val16 val16 In decembrie m-am pensionat anticipat partial, urmand ca peste 6 luni sa devin pensionar la limita de varsta. Atunci mi se vor lua in calcul la stabilirea ... (vezi toată discuția)
Stagiu total de cotizare realizat 46 ani 7 luni si 22 zile. in ... Bibi29 Bibi29 Stagiu total de cotizare realizat 46 ani 7 luni si 22 zile. In sistemul public din care. Conditii normale 19 ani si 27 zile. Grupa 2-a ( lg 3/ 1977) 10 ... (vezi toată discuția)