avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Decizie judecatoreasca nerespectata de primarie ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Decizie judecatoreasca nerespectata de primarie ...

Buna ziua,

Societatea a fost obiectul unui control al unei primarii privind taxele locale datorate, control care s-a finalizat cu o decizie de impunere suplimentara si accesorii. Dupa ce societatea a achitat suma, a urmat toate caile de atac, inclusiv in justitie. Decizia finala a curtii (la apel) a fost anularea deciziei de impunere si obligarea primariei la restituirea sumelor primite necuvenit si a cheltuielilor de judecata.
In anul 2023 societatea trebuie sa plateasca impozite locale in suma mai mica decat debitul pe care il are primaria de achitat, dar aceasta refuza sa restituie suma datorata firmei sau sa compenseze impozitele anuale cu o parte din debitele avute fata de societate si ameninta cu executarea silita a societatii pentru neplata impozitelor pentru 2023.
Exista o prevedere legala care sa oblige primaria la plata/compensarea debitului? Ce solutii are societatea, in afara de a se adresa iarasi instantei de judecata?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: silviast , utilizator 17:06, 30 Ianuarie 2023
Buna ziua,
Solutia este punerea in executare a hotararii deja obtinute.
Nu mai aveti de ce sa va adresati din nou instantei de judecata.
Cu privire la compensare, trebuie sa vedeti daca exista vreo hotarare de consiliu local in acest sens.
Multumesc, am trimis deja o scrisoare de solicitare a punerii in executare a hotararii judecatoresti iar primaria ne-a comunicat "verbal" cele de mai sus. Intrebarea mea se refera la viitor, si anume ce putem face pentru a evita executarea silita a conturilor societatii de catre primarie, in cazul in care nu platim taxele locale, iar primaria refuza sa le compenseze? Pentru ca daca suntem executati silit, trebuie sa ajungem iar in instanta si chiar daca vom castiga, inseamna sa asteptam cel putin un an de zile.
Cu privire la compensare, trebuie sa vedeti daca exista vreo hotarare de consiliu local in acest sens. - nu inteleg ce hotarare trebuie sa cautam, de refuz al primariei sa compenseze debitul cu taxele noastre anuale?
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2023
silviast, utilizator
Cum adica ”am trimis o solicitare a punerii in executare a hotararii judecatoresti” ????

Unde ati trimis solicitarea??? Primariei?

Eu v-am spus ca se pune in executare silita. Asta inseamna ca procedura o face un executor judecatoresc, nu o faceti dvs.
Subiectul scrisorii trimise de noi catre primarie nu este relevant pentru intrebarea mea, la care revin mai jos.
Citez din articolul publicat pe Avocatnet.ro in 26.10.2022 privind "Proiect: Datoriile pe care firmele le au de recuperat de la primării vor putea fi compensate, la cerere, cu obligațiile lor de plată la ANAF ", citat prin care vreau sa explic de ce solutia executarii silite nu este o optiune pentru societate:
"Contribuabilul care are o creanta asupra primariei are doar două posibilităţi legale, la fel de păguboase, însă, pentru el: aceea de a începe, prin intermediul unui executor judecătoresc, o acţiune de executare silită asupra primăriei, care este total lipsită de celeritate (...); a doua posibilitate a contribuabilului care deţine creanţa asupra primăriei este aceea de a nu începe executarea primăriei, de a lăsa suprasolvirea pe care o înregistrează în evidenţa fiscală a acesteia să stingă, timp de ani de zile, obligaţiile sale viitoare către această primărie, constând doar în impozite şi taxe locale
Dupa cum se arata si in expunerea de motive a acestui proiect [ link extern ]
, actiunea de executare silita este putin probabil ca sa se soldeaza cu incasarea banilor, chiar si dupa termenul de gratie de 6 luni de la primirea somatiei de plata de catre primarie, deci nu despre aceasta solutie intrebam.
Intrebarea mea era daca exista o dispozitie legala prin care primaria este obligata sa accepte compensarea, sau, daca nu, ce putem face pentru a evita executarea silita a conturilor societatii de catre primarie, in cazul in care nu platim taxele locale, iar primaria refuza sa le compenseze cu datoria catre firma?
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2023
silviast, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita consiliu local peterman peterman am si eu nevoie de ajutor. am formulat o ordonanta de plata, R -societate comerciala, P-consiliul local x. instanta a admis ordonanta si a obligat consiliul ... (vezi toată discuția)
Compensare creante fiscale Flori14 Flori14 Un contribuabil are de achitat taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire la bugetul local. In acelasi timp contribuabilul are suprasolvire la ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata de la o companie de telefonie mobila Nicus0r Nicus0r Buna ziua, am primit si eu o somatie de plata de la domni de la orange romania care spune asa \"Conform situatiei contului dvs, orange va informeaza ca ... (vezi toată discuția)