avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA angajat cu regim 2/8 plateste CAS?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA angajat cu regim 2/8 plateste CAS?

De curand s-a pus problema sa incep o colaborare pentru care ar trebui sa devin PFA. Am cercetat ce inseamna sa fii PFA si m-am familiarizat cu teritoriul, dar am o nelamurire cu privire la contributia la fondul de pensii CAS.
Lucrez de doi ani pentru o companie in regim 2/8, cu contract individual de munca. Compania plateste pentru mine CAS in valoare de 63 ron pe luna. Intrebarea mea este: avand in vedere situatia, daca as deveni si PFA, pe langa contractul de munca mentionat, ar mai trebui sa contribui cu ceva la CAS?
Cel mai recent răspuns: Ana Stefan , utilizator 22:25, 28 Ianuarie 2010
Este optional, intrucit nu sunteti obligata sa platiti CAS-ul decit daca doriti sa aveti si calitatea de angjat in nume propriu indiferent de durata contractului de munca
La CAS, nu.
La CASS, da.

Lege nr. 95 din 14/04/2006
privind reforma în domeniul sănătăţii
Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
In regula, va multumesc pentru raspunsuri. Asadar, se considera contractul de munca indiferent ca norma nu este intreaga, ca suportand contributia la CAS.
Iar CASS se plateste oricum, desigur.
Totusi....
Incepand cu 16 aprilie 2008, legea care guverneaza statutul de PFA prevede ca obligatorie contributia la CAS, pe langa cea de CASS.
Tot ce ramane optional, in cazul CAS-ului, este suma asigurata, raportat la care se aplica cota de 31,3%.
Exista un minim aioci, si anume ca suma datorata lunar sa fie cel putin 10 lei.
Mircea Coman a scris:

Exista un minim aioci, si anume ca suma datorata lunar sa fie cel putin 10 lei.


Care e baza legala care sustine afirmatia dumneavoastra ? Sunt pe cale de a merge la CAS pentru a incheia contract cu ei. Poate ma lamureste cineva cu privire la contributia minima pentru care poti sa te asiguri, pentru ca am auzit pareri impartite dar n-am vazut concret articolul de lege care sa reglementeze acest lucru.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale richy richy Buna ziua, Am cautat pe forum dar nu am gasit un raspuns clar. Vreau sa imi infiintez un PFA pe sistem real. Mentionez ca sunt angajat cu norma de 4 ore ... (vezi toată discuția)
Contract cu cas pentru pfa shnex shnex Salut! Mi-am facut PFA de cam jumatate de an si am inteles ca trebuie sa inchei un contract si cu casa de asigurari de sanatate, dar ca nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Obligatiile pfa fata de bs si bass(fonduri) ContSters109653 ContSters109653 Caut sa gasesc un raspuns competent si corect vis a vis de obligatiile unei persoane fizice autorizate care obtine venituri in sistem real . Multumesc (vezi toată discuția)