avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă 1.Ati fi de acord cu deschiderea unor penitenciare ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

1.Ati fi de acord cu deschiderea unor penitenciare private ? 2. Considerati ca deschidera acestora ar insemna si o justitie preferentiala ?

Acum doua zile,un detinut,fostul artitect sef al com.Voluntari,infractor condamnat pentru ce altceva,decat pentru luare de mita,in calitatea pe care o avea,el insusi lucrand cu acordul A.N.P.in cadrul unei societati private de arhitectura a readus in prim plan,dupa umila mea parere,propunerea aberanta a infintarii penitenciarelor private.Si ca sa arate ca nu sta degeaba, el insusi,arhitectul condamnat ,se lauda a fi autorul unui astfel de proiect.
Penitenciarul proiectat de specialistul detinut cu "regim special",prezentat in cateva cadre tv.,avea toate facilitatile hoteliere si de agreement,iar ca urmare a unui calcul prezentat,un detinut ar urma sa plateasca cca.130 de Euro/ziua de"gazduire".
Vazand acele imagini ,dar si nonsalanta din exprimarea detinutului arhitect cu"regim special",ma intrebam de ce ar trebui sa se cheltuiasca atatia bani pentru constructii de acest gen, cand ii putem "caza" pe detinuti,dupa preferinte,fie in unitati turistice de pe litoral,fie in cele din zonele montane si la 130 E/camera si turismul ar avea de castigat,gradul de ocupare,laz randul sau, crescand considerabil.
Eu chiar cred ca judecatorul care pronunta sentinta de condamnare sau chiar ANP-ul ar trebui imediat sa faca si o "licitatie" a pentru ocuparea locurilor de "distractie si agreement " de catre detinutii cu dare de mana.
Se pare ca ,inclusiv ministrul justitiei, ar agrea aceasta varianta a justititiei preferentiale dupa "baierele pungii" detinutului.
Sa facem un exercitiu de imaginatie,rezultat din aceasta "gaselnita" hilara:
"Camatarii" si alti membri ai unor clanuri ar executa pedeapsa la hoteluri,pentru ca baietii au bani si au nevoi multiple in detentie ,nu ca ceilalti...
Unui cioban care furat trei oi sau unui batran care nu a respectat o hotarare judecatoreasca,oameni fara "dare de mana",le sta cel mai bine la Penitenciarul Tulcea,la munca ,la ... stuf.
Pai,daca atata au si atata pot,acolo isi merita locul !.
Detinutii de categoria "lux" merg la hotel,cei de categorii inferioare la penitenciare,fiecare dupa... posibilitati
Nimeni nu spune ca penitenciarele nu trebuiesc modernizate si ca nu trebuiesc imbunatatite substantial conditiile de detentie (spatiul carceral)si de munca ale detinutilor,ca nu trebuiesc construite si alte locuri de detentie moderne,dar de aici,pana la "extravagante luxoase" de genul aratat mi se pare mult prea mult,sfidator de mult.
Sa se pregateasca deja locuri pentru unele persoane "suspuse" ?
Poate,cine stie...
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 18:55, 24 Ianuarie 2010
1. E aiuritoare ideea unor penitenciare private. Si, totusi... Avand in vedere ca foarte multi cred ca prin legalizarea prostitutiei s-ar aduce multi (?) bani la bugetul de stat... de ce nu ar fi si penitenciarele private o sursa de venit pentru bugetul statului?
Poate un proiect... public-privat? :stunned:

Dar: care ”privat” s-ar incumeta sa construiasca un asemenea penitenciar – in RO? Ce garantie are ca si-ar amortiza investitia in... 5 -10 ani, sa zicem? Pentru ca – vorbeste lumea! – bogatii ajung mai rar la ”mititica” si (daca ajung, totusi) se descurca destul de bine fara a plati cazare – ba isi mai si conduc ”afacerile” fara probleme.

2. Da, cred ca se poate numi “justitie preferentiala… pe fatza”.
Intrebare: cum, oare, se vor putea impotrivi oamenii la construirea unor asemenea penitenciare?
In fatza legii – se zvoneste – suntem egali; dar de ce am fi egali si in ceea ce priveste detentia?! Daca omu’ a comis-o si a fost prins se va caza la penitenciarul pe care… si-l permite…
Daca ar functiona confiscarea averilor ce nu pot fi justificate si acesti “luxosi” ar fi… egali cu ceilalti (daca nu le vor plati prietenii “cazarea” ).

Recunosc: m-ar cam enerva asemenea penitenciare… pentru ca “luxosii” oricum o duc mai bine decat ceilalti – (si) in penitenciare.
1. nu cred ca va fi de competenta instantei executarea pedepsei intr-un astfel de loc de detinere .
2 cred ca acolo vor executa doar persoanele private de libertate repartizate la regim deschis,la fel cu cel care sustine ca a facut acel proiect.
3.infiintarea unui astfel de loc de detinere ar implica foarte multe costuri incepand de la constructie,baza materiala(cazarmament,aparatura radio -tv si it,supraveghere video,armament,mijloace de transport pentru deplasarea la instantele de judecata etc),angajatii etc si nu cred ca cineva s-ar incumeta sa investeasca in asa ceva.
4.in momentul de fata aproape toate penitenciarele ofera conditii decente atat pentru cazare ,masa,asistenta medicala,asistenta religioasa,conditii de a presta o munca,cursuri de scolarizare,cluburi pentru mentinerea tonusului fizic,au acces la aparatura radio tv ,fapt pentru care nici un condamnat nu va fi dispus ,cred ,sa plateasca o suma asa de mare pentru a fi cazat intr-un penitenciar privat.
5.cum spuneati despre camatari si membri ai lumii interlope ,eu cred ca decat sa plateasca atatea bani mai bine se intereseaza unde este un penitenciar mai "lejer" si gasesc modalitatea de a se duce acolo.
parerea mea e ca oricum in ultima perioada li s-au acordat prea multe drepturi si libertati si se cheltuie prea mult cu aceasta "categorie sociala defavorizata" (atat de defavorizata ca unei gravide in spital i se da dimineata o felie de paine cu pateu,la pranz o supa chioara si un pic de pilaf iar seara te miri ce,in schimb persoanele private de libertate au asigurate trei mese pe zi mult mai bune ca daca nu am inteles ca imediat fac reclamatie).Ca sa nu mai spun ca beneficiaza de asistenta medicala gratuita iar noi restul trebuie sa ne caciulim la fiecare doctor si fiecare asistenta chiar daca platim C.A.S.si nu e o suma de negljat
r.gabi a scris:

...
Penitenciarul proiectat de specialistul detinut cu "regim special",prezentat in cateva cadre tv.,avea toate facilitatile hoteliere si de agreement,iar ca urmare a unui calcul prezentat,un detinut ar urma sa plateasca cca.130 de Euro/ziua de"gazduire".
...


Nu sunt de acord.
In situatia prezentata de ce ar mai trebui inchisi? Beneficiind de facilitatile lumii libere, care ar mai fi scopul pedepsei? O astfel de initiativa o consider chiar ca incurajare la actul infractional de mare amploare; pentru ca daca are cum sa plateasca asa cazare de lux de ce i-ar mai fi teama infractorului?
nu sunt de acord cu mihaelafree ,
scopul pedepsei nu mai este in special penitenta ca nu mai suntem la ocnele de sare.
acum se pune baza pe programe prin care cei condamnati sa aiba o noua optica pentru a se resocializa si tocmai asta se incearca prin infiintarea unor astfel de locuri de detinere.
nu mai este vorba de a se speria cineva de faptul ca merge la inchisoare cu toate ca ar cam trebui sa se innaspreasca atat cuantumul pedepselor cat si conditiile de detentie ca prea li s-a urcat la cap democratia tinand cont de gravitatea faptelor savarsite si de conditiile din penitenciare .
ei traiesc mai bine inauntru decat peste 50%din populatia tarii
doberv a scris:

scopul pedepsei nu mai este in special penitenta ca nu mai suntem la ocnele de sare.
acum se pune baza pe programe prin care cei condamnati sa aiba o noua optica pentru a se resocializa si tocmai asta se incearca prin infiintarea unor astfel de locuri de detinere.
...
ei traiesc mai bine inauntru decat peste 50%din populatia tarii


Total de acord cu dumneavoastra in privinta reintegrarii lor sociale, dar daca li se asigura o cazare de 130 Euro/zi (pt. "toate facilitatile hoteliere si de agreement",) nu stiu in ce masura asigura reintegrarea si nu huzurul unor asa zisi detinuti de lux. Sa fim seriosi, daca s-ar aloca bani pentru reale programe de reabilitare poate ca as fi de acord.
Cu respect,
Mihaela Popa

Alte discuții în legătură

Contestatie de la conducerea penitenciarului Adyonela Adyonela Buna seara. As vrea sa stiu daca penitenciarul are dreptul de a contesta o hotarire aprobata de Judecatorul de serviciu, in privinta schimbarii regimului de ... (vezi toată discuția)
Bună seara am câteva întrebări legat de o speță: o cunoștință ... AndreiUrsanu AndreiUrsanu Bună seara am câteva întrebări legat de o speță: O cunoștință a fost recent condamnată la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare într.un caz ... (vezi toată discuția)
Drepturile inculpatului raduuu raduuu Ce fel de drepturi are cel care este de ex arestat preventiv? La cate vizite are dreptul, ce are voie sa primeasca de afara, cum si cand poate comunica ... (vezi toată discuția)