avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DATA \"faptei\" de hartuire la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DATA "faptei" de hartuire la locul de munca

Buna seara.

Intr-o decizie de clasare a unei sesizari de hartuire la locul de munca, comisia de disciplina a unei institutii publice invoca neindeplinirea conditiilor prevazute de lege (art.28 alin (3), coroborat cu art.27 din Anexa 7 OUG 57/2019 privind Codul administrativ), potrivit carora nu s-ar fi indicat "descrierea faptei care constituie obiectul sesizarii si data savarsirii acesteia", desi, in cca 100 de pagini care contin exemple de fapte care se inscriu in descrierea tehnicilor de hartuire, cu dovezi scrise (corespondenta e-mail, documente de procedura, screenshot DATATE, etc ), s-a facut dovada caracterului SISTEMATIC AL FAPTEI DE HARTUIRE MORALA/PSIHOLOGICA , fara de care fapta (continua/continuata) nu poate exista conform definitiei legale din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000, republicată si conform definitiei din Codul de conduita al institutiei.
Astfel : "hărțuire morală la locul de muncă presupune orice comportament exercitat cu privire la un funcționar public sau personal contractual de către superiorul său ierarhic, de către un funcționar public sau personal contractual cu funcții de execuție sau și/sau de către un funcționar public sau personal contractual comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de serviciu/ muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității funcționarului public sau personalului contractual, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme: conduită ostilă sau nedorită; comentarii verbale; acțiuni sau gesturi, precum și orice comportament care, PRIN CARACTERUL SAU SISTEMATIC, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui/unor funcționar/ funcționari publici sau personal contractual, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru, inclusiv stresul și epuizarea fizică, conform prevederilor art. 2 alin. (5 A 1) și (5 A 2) din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Aceasta se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, în condițiile legii"

Petenta a indicat deci data inceperii actiunii de hartuire (august. 2022) si a dovedit, prin inscrisuri (anexe) , caracterul sistematic al hartuirii, chiar si dupa depunerea sesizarii (dovezi anexate, in completarea sesizarii initiale), la comisia de disciplina a institutiei.

Intrebare: care este, in aceste conditii expres prevazute de lege DATA FAPTEI DE HARTUIRE MORALA/PSIHOLOGICA LA LOCUL DE MUNCA (pentru a fi raportata in termen de 30 zile, in acceptiunea comisiei...) ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri,

Puskas Silvia
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:00, 2 Februarie 2023
Hmm, tocmai aici este problema:
art. 495 spune "Căi de atac
Funcţionarul public nemulţumit de sancţiunea aplicată se poate adresa instanţei de contencios administrativ, solicitând anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare."

In cazul clasarii nu exista sanctiune aplicata; nici macar nu s-a trecut la analiza fondului sesizarii. Teoretic, a fost sanctionata petenta, prin respingerea sesizarii fara analiza fondului. S-a respins/clasat sesizarea pt "neprecizarea DATEI faptei de hartuire morala la locul de munca". Petenta a explicat , in completarea sesizarii, pe larg, faptul ca fapta fiind pasibilia si de o sanctiune contraventionala (angajatorul care nu ia masuri impotriva hartuirii, poate fi amendat cu pana la 200.000 lei), putem vorbi de fapta continua/continuata (hartuirea, prin definitie, trebuie sa ia aspect sistematic si de durata), si a indicat data primelor actiuni de hartuire pentru care a depus si dovezi scrise, urmate de altele, pentru toata perioada urmatoare, inclusiv cea de dupa depunerea sesizarii.

In plus, petenta are o decizie a comisiei, favorabila ei, in sensul in care , simultan, comisia a respins o sesizare neintemeiata (abuziva) a hartuitorului impotriva victimei hartuirii.

Care sunt caile de atac cele mai eficiente, in aceasta situatie, pentru efectul dorit: incetarea hartuirii? Contencios, litigiu de munca (cu obligarea institutiei sa ia masuri), sesizare CNCD, plangere penala?
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2023
godspeed, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca nu reprezinta o neaplicare , cred ca puteti apela la contectios ad-tiv pentru o actiune impotriva deciziei. de calasare.

Pentru hartuire puteti sesiza CNCD .
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de functie dora_il dora_il hartuire morala si comportament preferential ,luare de atributii (vezi toată discuția)
Bună ziua. am și eu o întrebare. dacă exista a situație ... Marius Bote Marius Bote Bună ziua. Am și eu o întrebare. Dacă exista a situație neplăcută la serviciu și se tipa la tine în continuu, te privează de drepturi egale cu toți ... (vezi toată discuția)
Important. bullyingul la locul de munca prin asta trec de aproape ... mariusastra mariusastra Important. Bullyingul la locul de munca prin asta trec de aproape 2 ani de zile la locul de munca de când am.luat atitudine in fata șefilor care sunt toți ... (vezi toată discuția)