avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cesiune firma cu linie de credit
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cesiune firma cu linie de credit

Detin o firma care a contractat o linie de credit pentru care a semnat ca garant administratorul ca persoana fizica si tot ca persoana fizica a avalizat bilete la ordin.
Vreau sa cesionez partile sociale ale firmei.La data cesionarii, toti banii obtinuti prin linia de credit sunt in cont.
Dupa cesionare se va modifica contractul de creditare cu banca astfel incat fostul administrator(in mandatul caruia s-a obtinut creditul)si garant in nume propriu ,sa nu raspunda in fata bancii daca noul administrator si garant nu ramburseaza creditul?
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 14:48, 23 Ianuarie 2010
in problema ridicata de dv. sint doua aspecte: primul se refera la persoana care preia actiunile societatii dv. daca este de acord sa-o preia cu creditul obtinut. al doilea aspect se refera la conditiile impuse de banca pentru schimbarea garantului. mergeti intii la banca de unde ati obtinut creditul, puneti in discutie problema cesiunii actiunilor detinute la societate, aratati persoana/persoanele care doresc sa preia actiunile si vedeti daca, in acceptiunea bancii, acestia va pot substiui in calitate de garant. daca banca va da acceptul urmati procedura cesiunii actiunilor asa cum este reglementata de actul constitutiv si legea nr.31/1990.
Ati spus ca ati garantat creditul de la banca atat prin avalizarea BO garantie, cat si prin garantare personal - cu ce ati mai garantat?
Nu va sfatuiesc sa cesionati firma cu linia de credit pe zero dar activa si garantata de dvs., in niciun caz! Vremurile si oamenii de acum nu permit atata incredere!
Cel mai simplu este sa reziliati contractul de linie de credit cu banca, daca tot aveti banii in cont, sa obtineti radierea garantiilor constituite asupra bunurilor dvs. si restituirea BO garantie pe care l-ati avalizat. Ulterior, noii asociati sa-si bata capul sa obtina singuri linie de credit pe firma.

In cazul in care intentionati sa le cesionati firma cu tot cu linia de credit activa dar cu cu soldul zero, asigurati-va ca:
-banca prin contractul de credit incheiat nu v-a impus cumva sa ii solicitati acordul pentru o eventuala cesiune a partilor sociale - caz in care trebuie sa ii obtineti acordul pentru a perfecta cesiunea;
-creditoarea este de acord cu inlocuirea BO avalizat de dvs. cu un altul avalizat de noii asociati/administratori, si ca orice alte garantii constituite de dvs. pentru garantarea creditului se reziliaza - verificati ( prin cerere scrisa la care sa primiti raspuns scris) ca nu exista fidejusiuni emise de dvs. pentru garantarea creditului respectiv, ca nu exista ipoteci sau gajuri pe bunurile dvs. constituite pentru garantarea liniei de credit;
-incheiati un act aditional la contractul de linie de credit in care sa se stipuleze clar aceste modificari ale garantiilor, survenite ca urmare a cesiunii partilor sociale si a acordului bancii de inlocuire a avalistilor.
-obtineti BO garantie avalizat de dvs. in original, sau asigurati-va ca a fost anulat in fata dvs.

Insist in sfatul meu de a rezilia prin act aditional linia de credit si a obtine stingerea garantiilor constituite pentru creditul acesta anterior cesiunii, ca solutia cea mai simpla si mai sigura de evitare a oricaror probleme in legatura cu acest credit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu cesiunea firmei maximtgv maximtgv Buna ziua, detin o societate cu 2 asociati 50%-50%. Acum din anumite probleme aparute intre noi dorim sa cesionam partile altuia. Intrebarea mea este in ce ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin Florentina Brindusa Ionescu Florentina Brindusa Ionescu vrau sa vand un SRL care are un credit pe firma, avalizat in nume propriu de actionar. Firma a fost cesionata catre o alta persoana. Firma avand conturile ... (vezi toată discuția)
Rambursare partiala credit axw axw O societate mixta romano-UE are un credit bancar cu garantie prin BO avalizat in nume proprii pe toate asociatii societatii. Asociatii romani au parti sociale ... (vezi toată discuția)