avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Întrebare legată de aplicarea legii în timp
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Întrebare legată de aplicarea legii în timp

Referitor la modificarea adusă Codului de procedură civilă prin Legea 192/2022 (art. 154^1), prin care se stabilește că instanțele comunică părților hotărârile judecătorești prin poștă electronică: această modificare a intrat în vigoare la 2 iulie 2022 si întrebarea este dacă se aplică și în dosarele în care cererea de chemare în judecată a fost formulată anterior acestei date.

În concret, dacă termenul de apel începe să curgă de la data comunicării sentinței prin email (cu dovadă că mesajul a fost citit) sau doar de la data comunicării prin poștă, la dosarele care au fost inițiate anterior datei intrării în vigoare a Legii 192/2022?

Mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2023
exco, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dorin Voicilas , Avocat 15:47, 2 Februarie 2023
Nu contează când ați depus cererea de chemare în judecată. Comunicarea hotărârii pe cale electronică se aplică și în cazul dvs. numai în situația în care după intrarea în vigoare a prevederilor legale respective ați solicitat expres instanței comunicarea hotărârii prin e-mail. Hotărârea judecătorească se consideră comunicată la momentul la care s-a primit mesaj din partea sistemului folosit că a ajuns la destinatar potrivit datelor furnizate de acesta. Prin urmare, termenul de apel curge de la acel moment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! cum se calculeaza un termen de 15 zile de la comunicare ... Lumyna Lumyna Buna ziua! cum se calculeaza un termen de 15 zile de la comunicare in situatia in care azi, 27.04 am primit in dosarul electronic hotararea instantei? ... (vezi toată discuția)
Termen luare cunostință a hotărârii. Just-drept Just-drept Termenul comunicarii hotararii civile se ia in considerare de la data comunicării prin poșta română, prin aplicarea ștampilei a poștei pe plic sau de ... (vezi toată discuția)
Cerere de apel tribunal taie taie Buna dimineata, In data de 08.10.2015(data postei) am primit raspuns de la Tribunalul Bucuresti pentru procesul judecat in data de 21.09.2015. In ... (vezi toată discuția)