buna ziua,
nu inteleg de ce sunteți supărată pe casa de ajutor pentru acordarea împrumutului și nu sunteți supărată pe persoana care cu rea credință nu și-a achitat obligațiile/ratele?
cert este că tatăl dvs chiar dacă avea 82 ani, fiind în deplinătatea facultăților mintale, putea încheia orice fel de tranzacții, deci putea fi girant, atâta vreme cât casa de ajutor nu cerea anumite condiții privind vârsta înaintată. deci în absența unor certificate medicale care să dovedească că tatăl dvs. nu era în deplinătatea facultăților mintale, certificate care să fie emise de medici de specialitate anterior datei la care a semnat ca girant, nu aveți niciun câștig de cauză dacă v-ați îndrepta împotriva casei de împrumut.
dacă trebuiau respectate unele condiții privind vârsta girantului, asta ar trebui să vă informați solicitând în scris detalii de la casa de ajutor. de asemenea, dacă răspuns va fi negativ și s-au respectat toate condițiile pentru încheierea legală a acelui contract de împrumut, nu ar avea rost să dați în judecată casa de ajutor că ați pierde procesul și mai mult ați pierde destul de mulți bani cu cheltuielile judiciare care le implică un asemenea proces.
supărarea sau nemulțumirea dvs. ar trebui să-l vizeze pe cel împrumutat căci acesta a înșelat încrederea tatălui dvs, nu banca. astfel, dacă tatăl dvs este de acord să vă acorde împuternicire sa acționați în numele sau pentru recuperarea prejudiciului, ați avea nevoie de o împuternicire notarială care să ateste acest drept chiar și în situația în care după deschiderea procesului tatăl ar deceda (spuneti că are 86 ani și AVC-se poate întâmpla orice). în cazul obținerii împuternicirii notariale, în numele tatălui ați putea acționa în judecată împrumutatul prin acțiune în pretenții unde ar trebui să dovediți că acesta cu rea credință nu și-a achitat obligațiile față de împrumutător. ați scris că celalalt girant/mama persoanei imprumutate a decedat în 2019, de exemplu: v-ar ajuta o dovadă că anterior decesului acesteia dânsa achita ratele în locul fiului; așa ați dovedi că acesta încă de la început a fost de rea credință împrutând o sumă de bani pe care nu ar fi avut de gând să o restituie băncii.
ar trebui să acționați, nu să stați în pasivitate, deoarece moștenitorii pot fi obligați la plata datoriilor defunctului dacă față de acesta s-a început executarea silită anterior decesului. nu puteți ști cât va trăi tatăl dvs, iar dacă nu începeți demersurile legale cât încă este în viață, vă puteți trezi în situația de a fi obligată să achitați dvs la acceptarea moștenirii dacă sunteți unicul copil al tatălui dvs.
succes