avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calitate de mostenitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calitate de mostenitor?

Avem urmatoarea situatie:

Matusa mea are 2 verisori din partea mamei, si ea este singura mostenitoare. Unul din verisori a decedat in 1974, mama acestuia decedand in 1972 facandule act de mostenire pentru cei doi. Dupa moartea verisoului se face succesiunea in favoarea tatalui, care a decedat in 1987. In 1988 se face mostenirea dupa tatal. Ramand doar unul din frati in viata.
Mentionez ca pe certificatele de nastere ale celor 2 frati nu sunt acceasi parinti/nu au acelasi nume.
Verisorul care a mostenit, cel cu nume diferit, este mentionat in toate certificatele de mostenitor ca fiu / frate.
Conform celor de mai sus matusa este verisoara cu verisorul care a mostenit?
Nu exista alti mostenitori directi (copii, nepoti).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:51, 11 Februarie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am reluat textul de vreo două-trei ori și tot nu sunt 100% sigură că am înțeles.

Oricum, întrebarea nu prea are legătură cu povestea.
Puteți să aflați chiar dvs. răspunsul ... desenând.

Da, da. Iată cum.
Dacă vreau să arăt prin desen că eu (A) sunt verișoară primară cu B (fiica surorii mamei mele), atunci încep prin a desena baza unui triunghi AB.
Și urc:
de la mine (A) la mama mea
de la mama la bunica (C)
Apoi cobor:
de la bunica (C) la cealaltă fiică a ei/lor (sora mamei)
de la sora mamei la fiica ei (B).
Sau la fel de bine pot să și urc: de la B la sora mamei, de la sora mamei la bunica. Oricum ar fi/pe orice cale aș lua-o, observ că liniile acestea se intersectează; că bunica (C) este în vârful triunghiului. (și bunicul tot acolo, în cazul nostru)
Asta înseamnă că eu (A) și verișoara mea (B) avem (cel puțin) un autor comun: vârful C al triunghiului (bunica/bunicul).
Ca atare, eu și B suntem verișoare primare, suntem rude de gradul 4 în linie colaterală (au fost necesare 4 nașteri: a mea, a mamei, a surorii mamei și a verișoarei mele pentru ca noi, A și B. să existăm pe pământ. Așa se numără gradele de rudenie în linie colaterală).

Desenați și vedeți dacă găsiți autorul comun pentru „mătușa” dvs. și „verișorul” ei.
Dacă ați început desenul și ați numărat deja 4 nașteri fără să vi se fi intersectat cele două linii, atunci cei doi nu sunt verișori primari. Sunt verișori primari doar dacă le găsiți un bunic în comun. Fie că ar fi dinspre mama ori dinspre tată.


Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2023
romascanu, moderator
Buna ziua,

Imi cer scuze pentru ambiguitatea mesajului initial si va multumec pentru raspunsul dumneavoastra.

Problema principala este ca numele de familie al defunctului (verisorul matusi) nu este acelasi cu al tatalui sau al mamei, dar in toate certificatele de mostenitor defunctul are calitatea de fiu (mostenire dupa mama si tata), desi si in certificatul de mostenitor este trecut cu alt nume decat cel al parintilor. Tot la defunctul mostenitor, pe certificatul de nastere apar alte nume in dreptul parintilor.

Multumesc,
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui văzute acte. Motivele pot fi multe. Sau pot fi din capitolul viața bate filmul.

Nu demult, eram gata să mă iau de un notar ce părea că nu vede existența fiului Y, fiu decedat și el, al defunctei X, persoane pe care eu le cunoscusem din fragedă pruncie, fiind, ca să zic așa, "din neam", cum se zice pe la noi, pe la țară. Mai mult, eu eram la telefon cu soția supraviețuitoare a defunctului (și parcă "invizibilului") fiu Y al defunctei X.

Când deodată, îmi veni, așa, un gând pe contrasens: "măi, nu se poate să fi nimerit ea, soția lui Y, un notar așa de amețit. Nu cumva..."

Și astfel, din întrebare în întrebare, am ajuns la ... ce (nu) se știa și în târg și la moară: defuncta X doar îl crescuse, dar nu-l născuse și nici nu-l înfiase pe "fiul" Y.

Și eu aș fi fost gata să jur că erau mamă și fiu! Fiindcă nimic din istoria vieții lor nu-mi ridicase vreodata nici măcar o bănuială că X era mamă ... vitregă a lui Y).

Acte! Strigăm mereu după acte, dar parcă nimeni nu aude!
Cel mai greu e să-i convingi pe prieteni/apropiați ca vrei să vezi cu ochii tăi acte/înscrisuri, cănd ei se străduiesc să-ți povestească ... din ce se zice că s-ar fi scris.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire. mă puteți lămuri ce cotă am? grunwald grunwald Ziua buna ! Nelmurire la o dezbatere mostenire: In urma decesului verisoarei a ramas mostenire un apartament si bani intr-un cont bancar. S-a luat legatura ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa verisor marius_wiz marius_wiz Buna ziua Speta in cauza ar fi : am un verisor mult mai in varsta de gradul 2 care nu are copii, frati sau parinti din pacate. El mai are doi verisori de ... (vezi toată discuția)
Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)