avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvarea si inchiderea unei asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvarea si inchiderea unei asociatii

Pentru dizolvarea
si inchiderea unei asociatii culturale conf.art. 57 din O 26
Asociaţia se poate dizolvă şi prin hotărârea adunării generale. În termen de 15 zile de la data şedinţei de dizolvare, hotărârea adunării generale se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie îşi are sediul, pentru a fi înscrisă în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor
Mai trebuie numit lichidator? Sau este suficient ce se spune in art. 57???

Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:46, 5 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, trebuie numit lichidator. Nu este suficient ce se spune în Art. 57, prevederile de acolo trebuie coroborate cu ce mai scrie în lege ref. la acest articol:
"Art. 61 (2) În cazul dizolvării prevăzute de art. 57, lichidatorii vor fi numiți de către adunarea generală, sub sancțiunea lipsirii de efecte juridice a hotărârii de dizolvare."

La cererea care se depune la judecătorie, se anexează, printre altele, hotărârea de dizolvare în care trebuie să fie menționat și lichidatorul desemnat de AG.
orice prevedere dintr-un act normativ trebuie interpretata sistematic, in lumina celorlalte prevederi din acel act normativ si din alte acte normative aplicabile. Nu poti sa te uiti doar la art.57 fara sa te uiti la articolele urmatoare, inclusiv art. 61. alin.(2) care iti arata ca e invalida juridic o hotarare AG de dizolvare care a omis sa numeasca si lichidatorul... Nu exista la ONG dizolvare si lichidare fara numire de lichidator , asa cum e posibil la unele societati reglementate de Legea 31/1990

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare asociatie madi1206 madi1206 Buna ziua! Am o asociatie non profit pe care doresc sa o radiez. In baza art 57 din OG 26/2000 se dizolva prin hotararea adunarii generale. AG trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Lichidator pentru dizolvarea la judecatorie a unui car ifn. Pusa23 Pusa23 Am infiintat un CAR IFN conform legii 26/2000 Am depus la judecatorie nu in termen legal de 15 zile hotararea Adunarii generale de dizolvare Activitatea era pe ... (vezi toată discuția)
Dizolvare(lichidare) ong vintila catalina vintila catalina DACA ASOCIATIA NU A AVUT PATRIMONIU (BUNIRI MATERIALE ) DE NICIUN FEL , TREBUIE SA MAI ANGAJEZ LICHIDATOR PRIN HOTARAREA ADUNARII GENERALE ? ASOCIATIA NU A ... (vezi toată discuția)