Buna ziua! As dori sa intreb in cazul unei sarcini obținute cu asistenta medicala de la centrul de fertilitate, cu material generic donat de un donator international , care este procedura de înregistrare a copilului pe certificatul de botez? Menționez ca nu sunt căsătorită cu partenerul meu. Mulțumesc din toată inima!
Art 441 C civ (1) Reproducerea umană asistată medical cu terţ donator nu determină nicio legătură de filiaţie între copil şi donator.
(2) În acest caz, nicio acţiune în răspundere nu poate fi pornită împotriva donatorului.
(3) Părinţi, în sensul dat de prezenta secţiune, nu pot fi decât un bărbat şi o femeie sau o femeie singură.
Art 442 (1) Părinţii care, pentru a avea un copil, doresc să recurgă la reproducerea asistată medical cu terţ donator trebuie să îşi dea consimţământul în prealabil, în condiţii care să asigure deplina confidenţialitate, în faţa unui notar public care să le explice, în mod expres, consecinţele actului lor cu privire la filiaţie.
(2) Consimţământul rămâne fără efect în cazul decesului, al formulării unei cereri de divorţ sau al separaţiei în fapt, survenite anterior momentului concepţiunii realizate în cadrul reproducerii umane asistate medical. El poate fi revocat oricând, în scris, inclusiv în faţa medicului chemat să asigure asistenţa pentru reproducerea cu terţ donator.
Art 444 Cel care, după ce a consimţit la reproducerea asistată medical cu terţ donator, nu recunoaşte copilul astfel născut în afara căsătoriei răspunde faţă de mamă şi faţă de copil. În acest caz, paternitatea copilului este stabilită pe cale judecătorească în condiţiile art. 411 şi 423.
V am enumerat textele legale. Rezulta f clar ca tb sa existe consimtamantul la declansarea procedurii. Daca ati pornit ambii in aceasta procedura, puteti deduce consecintele in art 444. Daca v ati asumat singura, copilul va avea in certificat liniuta la numele tatalui, daca partenerul nu va dori sa il recunoasca.
Dacă partenerul dumneavoastră nu e tata biologic, nu are nici o obligație să vă recunoască copilul.
Puteți opta pentru o LINIUȚĂ în certificatul de naștere al copilului la rubrica numele tatălui.
Dumneavoastră ce vreți de fapt, o familie sau un copil. Concubinajul nu-i familie. dpdvl
Dacă doriți doar un copil, fără un tată asumat, puteți rezolva problema într-un termen scurt.
Dacă însă doriți ca acel copil să aibă și un tată, trebuie prima dată să vă casătoriți, și apoi căsătorită fiind împreună cu soțul să vă doriți un copil.
Dar nu înțeleg, nu ați precizat, de ce tata copilului să nu fie și tata biologic.`!
A precizat:sunt doar in faza de testare a relației deocamdată,fără obligații,fără angajamente,tocmai de aceea au ales această cale.Cred că femeia dorește să aibă un copil și bărbatul nu dorește dar nu vor să se despartă din această cauză.Multe cupluri căsătorite s-au separat când bărbatul nu a vrut să aibă un copil.Cred eu că asta e motivul ,să evite complicațiile ce pot să apară în viitor.