avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, sunt administrator de bloc si ma confrunt ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, sunt administrator de bloc si ma confrunt cu urmatoarea problema ...

Buna ziua, sunt adm. de bloc si ma confrunt cu urmatoarea problema ;
in ap. s au montat apometre cu citire radio, dar un proprietar a refuzat montare lor ( a ramas cu apometrele vechi fara citire radio ).
Firma care a montat apometrele ii calculeaza consumul la pausal : 5.1 mc/ pers. AR si 3.3 mc /pers. AC.
Proprietarul a facut sesizare Administratiei sa i se comunice in baza carei legei, art., alin....etc. i se calculeaza consumul la pausal., avand in vedere faptul ca el da in continuare fluturasul de ape cu consumul AR si AC.
Rugamintea mea este sa ma indrumati cum este legal sa procedam in situatia mai sus mentionata.
Multumesc
Florenta D.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 17:45, 26 Februarie 2023
Proprietarul are dreptate, nu este legal sa fie pus la pausal, din moment ce raporteaza lunar indecsii. Dvs. aveti obligatia sa calculati consumul acestui proprietar prin diferenta dintre indecsii raportati. Firma nu este raspunzatoare de ilegalitatea pe care o face, ci asociatia.
Legea spune ca proprietarii sunt obligati sa aiba apometre, nu apometre cu transmisie radio.
Articolul 32
(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor.

Capitolul IX Contravenții și sancțiuni
Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
..............................
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
[ link extern ]
Actualmente este in vigoare dispozitia legala care prevede obligativitatea instalarii de aparate individuale de contorizat consum utilitati nefiind obligatoriu sa fie instalate aparate tehnologie si generatie noua cu citire la distanta
Calcularea consumului proprietarului respectiv in sistem pausal reprezinta abuz atat timp cat acesta detine instalate apaarte individuale contorizat consum utilitati si lunar comunica index consum
Daca in AG s-a hotarat ca cei care nu-si monteaza apometre cu citire radio sa fie trecuti pausal, este legal sa fie trecuti pausal.
Oau !!! Si cine da dreptul AG-ului sa "legifereze" ??? Eu stiam ca doar parlamentul are dreptul asta, prin constitutie.
Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2023
latka, moderator
Daca imi permiteti:
- aici dl. moderator are dreptate, in sensul celor scrise la ora 05:12.
Omul, daca raporteaza lunar indecsii (consumul), este in regula.
Dvs. Asociatia, aveti dreptul sa verificati indecsii declarati (la timp - vedeti ziua in care se fac citirile de catre furnizor si care sa coincida cu data citirii de catre firma cu care aveti contract de prestari de servicii).
Aceasta verificare, probabil ati stabilita prin Regulament intern.
Apoi, daca cantitatea facurata de catre furnizor se "inchide" su suma consumurilor individuale (inclusiv consumul omului), chiar ca nu aveti motiv sa-l treceti la pausal pe cetatean.
Zic sa discutati cu dansul, sa-i aratati aventajele citirii la distanta, sa se lamureasca. Dar daca refuza montarea unor apometre noi, nu aveti ce sa-i faceti. Totusi, verificati vechimea si termenul de scadenta la verificarea metrologica a acestora. La noi, la montarea de apometre cu citire la distanta, am gasit si apometre cu 15 ani vechime, asa ca, numai de exactitate nu mai putea fi vorba!
Succes!

Alte discuții în legătură

Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am cumparat un apartament care nu are apometru pentru ... danuta_1978 danuta_1978 Buna ziua! Am cumparat un apartament care nu are apometru pentru contorizarea apei pe care o consum. As dori un model de cerere pe care sa o duc la asociatie ... (vezi toată discuția)
Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)