Buna ziua! Vă rog să mă ajutați în următoarea situație,am pierdut titlul de proprietate al casei in care locuiesc, casa e construită de bunicul meu în 1959, moștenesc jumătate din casa si teren, celălalt proprietar este unchiul meu, fratele mamei care este decedata.Am făcut succesiunea acum un an, am preluat eu partea mamei, problema e ca am pierdut actul numit titlu de proprietate. Unchiul dorește sa faca cadastru pentru a își ridica alte camere suplimentare, i se cere titlul de proprietate in original pentru asta, se păstrează copie legalizata la dosar. Putem face uzucapiune in acest caz? Menționez ca sunt moștenitoare directa de un an si câteva luni,dar locuiesc de peste 20 ani in acest imobil, iar unchiul locuiește la nici 500 m distanta de mine, suntem in relații bune. Putem face uzucapiune in acest caz? Cum pot proceda sa dureze cat mai puțin si sa ma coste cat mai puțin? Se poate emite act de uzucapiune daca titlul de proprietate este pierdut fizic de un an? Vă mulțumesc!
O idee cu adevarat nastrusnica :), nu va suparati pe mine.
Daca ati pierdut titlul de proprietate, nu trebuie decat sa faceti o cerere la primaria in raza careia se afla imobilul mentionat in titlu, prin care sa solicitati emiterea unui duplicat dupa acesta.
Mergeti la primarie (sau sunati, trimiteti un email) pentru a afla exact ce acte trebuie sa depuneti (alaturi de cerere) pentru a vi se elibera duplicatul, intrucat acestea difera in functie de fiecare localitate.
In niciun caz, nu trebuie sa invocati uzucapiunea care este un mod de dobandire a dreptului de proprietae si care presupune o procedura complicate si de durata, nu are nicio legatura cu problema dvs.
Pierderea titlului de proprietate, nu inseamna si pierderea dreptului de propriatate, care este altceva, titlul de propriatate este doar inscrisul care constata existenta dreptului.
Dvs. si unchiul sunteti propriatarii casei si ai terenului in baza certificatului de mostenitor, eliberat in urma dezbaterii mostenirii.
Avand in vedere ca si unchiul este mostenitor alaturi de dvs, in acesta calitate, poate solicita si el daca doreste, eliberarea duplicatului dupa titlu.