Buna seara.
Am un mic restaurant in piata agroalimentara a orasului. Contoarul de curent se afla in stradă ,la aprox 100 m de locația mea , pe un stâlp,deci exista accesa el 24/24..
In ultimii 3 ani au trecut pe la contoar pentru a face regularizare cei de la Enel ,firme terțe cu care aveau aceștia contract , chiar și poștașul , dar nu s-a putut citi, geamul ,stat în ploaie și intemperii, fiind complet mat. Toți bifau in tableta și plecau.
Săptămâna trecută au venit și au schimbat geamul, diferența de consum între estimare și consumul real fiind de aproape 3500 de kw in minus.
Întrebarea mea este următoarea. Există și pentru consumatorii noncasnici obligativitatea firmelor de distribuție de a face regularizare odată la 3 luni, că și în cazul celor casnici?
Ca să știu cum abordez problema mai departe.
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
consumatorii industriali, comerciali, etc., nu au drepturi si instituții care sa-i protejeze. singurele drepturi sunt cele din contractul dvs de furnizare. si, atentie! dvs nu aveti contract cu firma de distributie (decat daca sunteti un mare consumator), ci cu cea de furnizare.
recititi modul de abordare in situatiile in care consumul estimat este mai mic decat cel real. s-ar putea ca furnizorul sa solicite expertizarea contorului.
daca vi se pare contractul prea succint, folositi si conditiile generale de afaceri din website-ul furnizorului.
Abuz "enel"
lary_alexandra2
In martie 2010,la schimbarea numelui din contract,mi s-a instalat un nou contor ( contracost, pt. care nu am primit bonul de miscare al contorului si nici nu ... (vezi toată discuția)