avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuiesc intr-un bloc cu 9 etaje si la parterul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuiesc intr-un bloc cu 9 etaje si la parterul imobilului isi ...

Locuiesc intr-un bloc cu 9 etaje si la parterul imobilului isi desfasoara activitatea mai multe societati comerciale. Ele sunt racordate la reteaua de apa a imobilului si contorizate individual.
Intrebarea este daca aceste societati au vreo obligatie fata de Asociatia de proprietari, tinand cont de faptul ca fac parte din acelasi condominiu.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:01, 20 Septembrie 2023
Dlmoderator a explicat:
De la caz la caz se analizeaza.

Asadar:
= daca, acele spatii comerciale fac parte integranta din blocul dvs sau nu, pentru ca abordarile sunt diferite;
= daca au /nu au intrari separate;
- daca beneficiaza si de alte utilitati prin asociatia de prop.;
- trebuie sa va informati la cadastru si sa aflati ce cota-parte indiviza de proprietate au;
Apoi, bine ar fi ca sa va informati la alte as. prop. cu o situatie asemanatoare. Nu este nicio ruisine sa intrebati - de fapt conducerea aleasa de dvs. sa va reprezinte, ar trebui sa se informeze;
Cititi si prev. Legii nr. 196/2018 privind functionarea as. prop.
Societățile comerciale fac parte din imobil. Se află la parterul blocului și au intrări separate față de intrarea principală în bloc. Acoperișul acestor SC sunt doar deasupra spațiului acestora. Sunt racordate la apă însă contorizate separat. Coloana de apă menajeră face parte din cea a condominiului. La fel și cea de WC care este aceeași cu cea a blocului.
M-ar fi interesat textul actului normativ care precizează acest aspect din Legea 196
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Textul pe care-l cautati este definitia partilor comune pe care le aveti cu acele societati comerciale.

Cheltuielile se repartizeaza in functie de acele parti comune, care necesita administrare, intretinere, reparatii, modernizare. Asociatia de proprietari este:
Secţiunea 1 Definiții
Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
...............
d) asociație de proprietari - formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii;

prin urmare trebuie identificate acele parti comune

p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată;

"sau unora dintre acestia" se refera la o proprietate comuna exclusiva, care poate fi a dvs. (proprietarii individuali) in raport cu acele societati comerciale, sau invers

Cheltuielile legate de proprietatea comuna exclusiva revine, conform codului civil, doar celor care au exclusivitatea:

Coproprietatea forţată
Art. 654
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.
Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi ale asociatiei de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru Sunt persoana juridica si detin un spatiu comercial la parterul unui bloc de locuinte (mentionez ca este spatiu comercial din constructie, cu intrare separata ... (vezi toată discuția)
Spatiul comercial din asociatie, care plateste consumul de apa la societatea de apa okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare cu un raspuns simplu pentru specialisti. La ce cheltuieli lunare este corect sa fie inclus un proprietar cu spatiu comercial aflat la ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea de a nu fi membru al asociației de proprietari eugenoctavian1968 eugenoctavian1968 Se poate ca proprietarul parterului unei clădiri, (sunt acolo spații comerciale închiriate), să nu facă parte din asociația de proprietari constituită ... (vezi toată discuția)