Ptr dl Adam Grecu
La avizier se afiseaza fondul de rulment cat si alte fonduri constituite la nivelul asociatiei in suma totala (nu se afiseaza individual pe persoana).
Fondul de rulment/apartament poate fi diferit in cadrul unei asociatii in functie de anumiti factori (apartament debransat de la alimentarea cu energie termica si apa calda, debransat de la alimentarea cu apa rece, etc).
Monica 2323 a adresat intrebarea de ce are asociatia ii restituie fondul de rulment decat pe 2 ani, dorind de fapt fondul de rulment integral.
Solutia oferita de mine a fost sa ceara o copie a fisei individuale cu fondul de rulment ( daca are neclaritati sau indoieli asupra valorii reale a fondului). Asociatia are obligatia de a pastra timp de minim 10 ani registrele de contabilitate, registrele cu fondul de rulment, de reparatii si documentele contabile care stau la baza inregistrarii in contabilitate (unele documente 5 ani, altele 10 ani).
Cu stima ....
La un moment dat, este nevoie sa se afiseze fondurile (chiar toate), nominal, nu asa la gramada. De ce? Tocmai a fost discutia ca doamna initiatoare a topicului a intrebat pe ce perioada...., da?
Mai mult, zicea ca nu a stiut ca poate transfera... In fine, dansa nu a stiut, dar admin-ul stia si ar fi trebuit sa o consilieze, sau poate dl. notar.
Dumneata ai afirmat ca toate fondurile trebuie returnate, ceea ce nu este asa.
Asociatia trebuie sa aiba un registru de evidenta, nominal pe fiecare proprietar si cu valoarea fondului respectiv.
Daca fondurile de reparatii se "consuma" si la un moment dat devin zero si trebuie reintregite pentru a mai putea efectua niste lucrari, fd. de rulment trebuie sa-l aiba asociatia pentru a achita facturile pana la data scadenta, data care nu se potriveste de nicio culoare cu datele de pe lista de plata.
Asadar, ai instrainat locuinta, ai pierdut calitatea de membru al asociatiei (daca ai fost), la plecare trebuie sa achiti tot, la zi si daca mai ramane ceva din fd. de rulment, se intocmeste o dispozitie de plata si se returneaza omului "monetarul". Daca fd. de rulment aflat in evidenta este mai mic decat suma calculata, omul trebuie sa mai achite ceva, i se inmaneaza chitanta, se specifica acest lucru in adeverinta si notarul i-a act de situatie.
Procedez asa de peste 35 de ani si nu am avut probleme.
Stima!