avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Depunere declaratii societate suspendata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Depunere declaratii societate suspendata

Trebuie sa depui declaratii chiar daca societatea este suspendata pentru o perioada de 3 ani? Care este logica?
Cel mai recent răspuns: serbanramona82 , utilizator 20:11, 20 Februarie 2012
Mai jos am sa atasez un Ordin al ANAF privind regimul derogatoriu. Poate te ajuta sa intelegi.
Ordinul nr. 1221-2009
ANAF: O noua procedura privind regimul de declarare derogatoriu
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat o noua procedura privind regimul de declarare derogatoriu, pentru firmele aflate in inactivitate temporara. Procedura a fost aprobata prin Ordinul ANAF nr. 1221/2009, publicat miercuri in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 415.
Pana in prezent, procedura de declarare derogatorie era reglementata prin Ordinul MFP nr. 864/2005.

Aprobarea regimului de declarare derogatoriu

Potrivit ordinului nr. 1221/2009, in caz de inactivitate temporara, organul fiscal competent poate aproba, la cererea contribuabilului, alte termene sau conditii de depunere a declaratiilor fiscale pentru impozitele, taxele si contributiile administrate de ANAF.

Depunerea declaratiilor fiscale conform unui regim de declarare derogatoriu poate fi aprobata pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi.

Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusa acestui regim, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
b) sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
c) sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
d) sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
e) sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
f) sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
g) sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
h) in cazul contribuabililor, persoane juridice, infiintati in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, inactivitatea temporara sa fie inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din legea mentionata.

Regimul de declarare derogatoriu se solicita de contribuabili, prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii.

In cerere, contribuabilul declara pe propria raspundere ca indeplineste conditiile stabilite si mentioneaza perioada pentru care solicita regimul de declarare derogatoriu.

In cazul societatilor comerciale, odata cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu, se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre oficiul registrului comertului privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.

Cererea se solutioneaza de organul fiscal in termen de 30 de zile de la data depunerii, de compartimentul cu atributii in gestionarea declaratiilor fiscale.

Cererea poate fi respinsa si in cazul in care organul fiscal considera, motivat, ca acordarea regimului de declarare derogatoriu solicitat poate conduce la aparitia unor cazuri de evaziune fiscala.

Pe perioada de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal poate face oricand cercetari privind respectarea conditiilor impuse. In situatia in care, in perioada aprobata pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal constata neindeplinirea conditiilor, contribuabilul va reintra in regimul normal de declarare.

Incetarea regimului de declarare derogatoriu

Regimul de declarare derogatoriu aprobat isi inceteaza valabilitatea:
-la data aprobata pentru incetarea acestuia;
-incepand cu luna in care nu mai este indeplinita oricare dintre conditiile mentionate mai sus.

In cazul incetarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilul va reintra din oficiu in regimul normal de declarare.

Prelungirea perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu este posibila numai dupa aprobarea unei noi cereri de acordare a regimului, cu respectarea procedurii si a conditiilor prevazute in ordin.

Declaratiile fiscale pentru care se aplica regimul derogatoriu

Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu urmatoarele declaratii fiscale:
a) formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"
b) formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit"
c) formularul 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul asigurarilor sociale si fondurilor speciale"
d) formularul 103 "Declaratie privind accizele"
e) formularul 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a
veniturilor si cheltuielilor"
f) formularul 120 "Decont privind accizele"
g) formularul 130 "Decont privind impozitul la titeiul din productia interna"
h) formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata"

Bafta!
am o intrebare: am o firma suspendata din 03.2009 pe o perioada de 3 ani si am obtinut si regimul derogatoriu de la finante sa nu mai depun declaratii fiscale...era platitoare de impozit pe venit.
cu toate acestea nu stiu daca trebuie sa depun acum decl. 101 pentru 2009.

si inca ceva: daca am avut angajat in concediu fara plata in anul 2009 trebuie sa`i depun fisa fiscala pentru 2009?
va multumesc anticipat!
am o firma cu activitate suspendata din mai 2009, daca vreau sa obtin o derogare de acum inainte mai pot, valabilitatea act susp pana in 2012.
multumesc!
Pentru societate suspendata cu regim derogatoriu depun numai bilantul pentru 2011?
Sau mai depun si alte declaratii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilant la 30.06.2010 Diana_10 Diana_10 o firma asuspendat activitatea la 31.12.2009, in ianuarie are plati la buget si cheltuielile cu suspendarea firmei,iar in martie are chitanta de la ORC ... (vezi toată discuția)
Contabilitate firma suspendata DavidOctavian DavidOctavian Buna ziua.Am si eu o intrebare.O firma suspendata mai are nevoie sa depuna bilanturi? Contabilul firmei ar trebui sa stie asta? (vezi toată discuția)
Suspendare activitate mercur_ro mercur_ro Buna ziua! Ce se intampla cu datorilie unei SC care isi suspenda activitatea la ONRC (nu mai desfasoara activitate)? Va rog, am nevoie de raspuns urgent. ... (vezi toată discuția)