avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Buna seara ! Am și eu o problema și as vrea sa cer ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Buna seara ! Am și eu o problema și as vrea sa cer câteva ...

Buna seara !
Am și eu o problema și as vrea sa cer câteva sfaturi ..
Acum cca. 3-4 luni , o cunoștința m-a contactat pentru a-l ajuta cu niște bani , mai exact sa-mi transfere o suma de bani in contul meu (Menționez ca amândoi aveam cont la aceeași banca ) pentru a-i scoate din bancomat deoarece el nu avea acces la card
Cunoscându-l , și mai ales ca îmi era și prieten, nu am stat prea mult pe gânduri și am acceptat , ba mai mult , mi-a spus ca ma și “cinsteste”
I-am lăsat IBAN-ul , iar in momentul in care am primit banii , am observat ca numele era altul fata de cel al persoanei care m-a rugat sa-i scot banii . Bineînțeles ca am întrebat cine-i persoana și mi-a spus sa stau liniștit, ca totul este in regula etc
Mai departe am scos banii din bancomat , o partea mică din ei au rămas pe cont pentru ca atinsese limita de retragere pe ziua respectiva , iar diferența ce mi a rămas mi a spus sa o păstrez eu
Banii i-am dat Cash lui când ne am văzut
Toate bune și frumoase pana a doua zi când am fost contactat de banca sa dau câteva declarații despre tranzacția respectiva . Le-am declarat exact ce v-am povestit și vouă , după care mi s a spus ca se fac câteva investigații iar pana la soluționare contul meu v a fi blocat . Deja ceva nu mi miroase a bine . La 2 săptămâni , m-am trezit și cu revolutul pe minus , deoarece diferența de bani care mi a rămas am transferat o in contul de Revolut iar cei de la banca s au sesizat către ei și cei de la Revolut mi am anulat tranzacția
Ulterior , la 1-2 săptămâni banii mi au fost returnați ceea ce mi a dat de înțeles ca poate a fost o eroare . De atunci , 4-5 luni n am mai auzit nimic pana acum 1 zi când am fost sunat de la poliția din Galați , eu fiind din bucuresti pentru a ma prezenta la inspectoratul de poliție județeana deoarece sunt am calitatea de suspect intr un dosar penal pentru tranzacții frauduloase sau înșelătoare ceva de genul și accesul ilegal la un sistem/baza de date informativa
Mai multe detalii nu mi au fost oferite
Ce părere aveți despre situația de fata și ce sfaturi îmi dați ?
După cum v-am spus, declarațiile părților- adică suspect/inculpat, parte vătămată, parte civilă, parte responsabilă civilmente sunt reglementate de la art. 104 C.proc.pen până la 114. Trebuia să citiți înainte de a susține același lucru, așa cum v-am sugerat, domnule @hottumatua.

Între dreptul la tăcere și declarația luată prin intermediul unei audieri NU există varianta intermediară a declarației scrise trimise prin corespondență. O astfel de declarație valorează fix zero. Sau, după caz, poate valora denunț, respectiv autodenunț, eventual plângere penală contra unor terțe fapte. Dar nu declarație. Declarația unui suspect sau inculpat presupune interogarea aceatuia de către polițist sau procuror, după ce în prealabil este informat asupra drepturilor sale și a semnat că a luat la cunostință. Anchetatorul trebuie să aibă posibilitatea să adreseze întrebări, care se consemnează și ele în declarația scrisă. Dacă suspectul/inculpatul e asistat de avocat, avocatul poate și el pune întrebări care se consemnează.

Și, da, potrivit principiului că nimeni nu poate fi forțat să se autoincrimineze, suspectul/inculpatul are dreptul la tăcere, explicit reglementat în Cod. Dar nu există dreptul la declaratul pe jumătate. Ori te prevalezi de dreptul la tacere și nu declari nimic, ori declari, dar atunci declari totul și răspunzi la toate întrebările.

hotumattua a scris:

Forumistul nu are calitatea de martor, ci de suspect. Fiind învinuit, are dreptul la tăcere, sau să comunice ce vrea, prin ce mijloc vrea, oricui îi cere și acesta folosește cum vrea informațiile respective. Deci o scrisoare cu confirmare de primire este mai mult decât "nu am nimic de declarat", este o dovadă de cooperare. Și este mai bine decât să stai față în față cu anchetatorul, care poate folosi tot felul de tactici care să te facă să spui mai mult decât ai dori și, există o regulă elementară: cine vorbește primul, pierde.

Mulțumesc pentru referirile din CPP, mi-am mai updatat, ca amator, cunoștințele juridice.



Ultima modificare: Duminică, 19 Martie 2023
Alexandru Surcel, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pentru a ma autoincrimina utilizator35354 utilizator35354 Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pt. a ma autoincrimina? Speta: X este prins de catre Politie ca vindea droguri. X incepe sa-i dea in gat ... (vezi toată discuția)
Reclamatie la politie avand doar contul din banca hackeru155 hackeru155 Problema sta in felul urmator. Am fost pus in situatia de a primii in contul meu din banca niste sume de bani, care provin din vanzarea pe internet a unor ... (vezi toată discuția)
Instiintare de la serviciul de investigare a fraudelor loti75 loti75 buna ziua, am primit o instiintare de la serviciul de investigare a fraudelor in vederea predarii unei citatii in legatura cu un dosar. Daca instiintarea este ... (vezi toată discuția)