avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rog o părere avizata in următorul caz: -asociație ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rog o părere avizata in următorul caz: -asociație pe o singura ...

Rog o părere avizata in următorul caz:
-asociație pe o singura scara de bloc, 20 de apartamente pe scara, 6 apartamente debranșate si au montate centrale individuale pe gaz;
- celelalte apartamente sunt branșate la sistemul centralizat, dar au fiecare montat gigacalorimetru la ușa, iar toate țevile de caldura pe verticala, de pe casa scărilor , sunt izolate, neexistând nici o alta sursa de caldura pe scărilor ;
- blocul este izolat conform normelor europene, inclusiv subsolul.
In luna Ianuarie, toți cei cu centrale individuale au fost trecuți cu o cota parte la cheltuielile cu caldura.
Rog o părere avizata, dacă este legală (lege, Oug, ...) aceasta situație.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:28, 22 Martie 2023

Pina una alta administratorul, sub semnatura de validare a presedintelui de asociatie, nu a facut decit sa repartizeze niste diferente (consumul general minus suma consumurilor individuale, toate exprimate si valoric, in lei) dintr-o factura primita de la furnizorul de energie termica, nu are legatura deloc cu art. 5 prezentat anterior.

Si tot in ordinul 343/2010 (in norma tehnica) se gaseste formula de repartizare a diferentelor, considerata cantitate de energie aferenta consumului comun. Aici m-am inselat si eu, este pe cota parte indiviza , nu pe persoane, nu pe apartament.
Secţiunea a 2-a Repartizarea consumurilor comune de energie termică pentru încălzire în cazul distribuţiei orizontale
Articolul 11
Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun se stabileşte ca diferenţă între cantitatea totală de energie termică determinată pe baza contorului de branşament şi suma indicaţiilor contoarelor de energie termică individuale montate la nivel de apartament şi se calculează cu relaţia:
n
Q(T PC) = Q^tot - Σ Q^i MWh,
i=1
în care:
Q(T PC) - cantitatea totală de energie termică aferentă părţii comune, exprimată în MWh;
Q^tot - cantitatea totală de energie termică înregistrată de contorul de energie termică montat la branşamentul termic, exprimată în MWh;
Q^i - cantitatea de energie termică înregistrată de contorul individual de energie aferent apartamentului sau spaţiului cu altă destinaţie "i" din totalul de "n" spaţii din cadrul unităţii de calcul, exprimată în MWh.
Articolul 12
Repartizarea energiei termice aferente părţilor comune se efectuează proporţional cu cota indiviză conform art. 23 alin. (1).
Articolul 23
(1) Cota-parte din cantitatea totală de energie termică aferentă părţilor comune, ce revine proprietarilor sau utilizatorilor apartamentelor ori spaţiilor cu altă destinaţie, persoane fizice sau juridice, se determină cu relaţia:
Q^i(PC) = Q(T PC) x Z^i),
în care:
Q^i(PC) - cantitatea de energie termică aferentă părţilor comune ce revine proprietarului sau utilizatorului apartamentului ori spaţiului cu altă destinaţie, exprimată în MWh;
Q(T PC) - are semnificaţia de la art. 11;
Z^i - cota indiviză aferentă spaţiului "i".
Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2023
latka, utilizator
Latka
Mulțumesc foarte mult pentru informații.
Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2023
Nadoi, utilizator
Ordinul 343/2010 zice clar
(5) Repartizarea costurilor pentru încãlzire utilizând indicaţiile
repartitoarelor de costuri efectuate de cãtre persoane fizice sau juridice
neautorizate atrage nulitatea de drept a repartizãrii

Adica la asociatie unde am centrala de bloc primesc o factura de gaz si una de electricitate.
Iarna trimit astea la firma care face calculul (ista ib cazul meu) si ei imi trimit inapoi distribuirea sumelor alaturi de o factura pentru serviciile de calcul.
Vara consumul este pentru apa calda doar si adun cele 2 facturi si impart la numarul de m3 consumati.

La o alta asociatie au asa : niste schimbatoare de caldura de la HEISS care trimit automat caldura pentru producere apa calda si caldura automat.
Adica fiecare are la usa un calorimetru care intra si masoara apa calda care vara se duce catre calorifere si schimbatorul de caldura care produce instant si apa calda si vara doar apa calda.
Acolo si vara tot firma de citiri face repartizarea nu eu ca nu am voie.
Si ce operatie matematica neautorizata a facut acel administrator (chit ca a gresit, impartind la numarul de proprietari) ? Este impartirea ca operatie de repartizare a cheltuielilor de intretinere (in cazul asta pe cota parte indiviza) ceva care necesita autorizatie speciala?
Daca ai cantitatea de energie termica pe parti comune evidentiata ca un numar oarecare (bineinteles ca si cost, in lei ,intr-o factura,) ce autorizatie ar fi necesara ca sa faci o impartire la cota parte indiviza a proprietarilor respectivi ?
E aritmetica elementara.

Articolul 66 din legea 196/2018
(1) Administratorul are, în principal, următoarele atribuții:
...........................
m) calculează, întocmește, supune verificării cenzorilor/comisiei de cenzori, supune aprobării comitetului executiv și afișează la avizier lista lunară a cheltuielilor de întreținere, întocmită conform reglementărilor în vigoare, în termen de maximum 5 zile de la primirea ultimei facturi de la furnizorii de servicii;

Deci e autorizat de lege sa faca acest calcul elementar.
Pai cand ajungi la judecatorie nu e legal. Cu e acum utilizatorul NADOI e de ajuns sa conteste si castiga.
Eu cand ajung la judecatorie spun ca da am intocmit pe baza fiselor ISTA fisa pe care i-o trimit pe mail ca poza dupa ce ma chinui lunar sa le fac din PDF in jpg ca multi nu putea vedea PDF.

Alte discuții în legătură

Tevile de caldura care traverseaza apartamentele sanda65 sanda65 Tevile de caldura care traverseaza apartamentele. Prin punerea in aplicare a ordinului nr. 7 / 2024 al ANRE se face o mare nedreptate a locatarilor de la ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Procent de plata la energia termica _simo_ _simo_ La o asociatie de proprietari sunt doua apartamente ce au centrala temica pe gaze,iar restul nu au repartitoare individuale de caldura ,va rog sa ma ajutati sa ... (vezi toată discuția)