avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Procent de plata la energia termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Procent de plata la energia termica

La o asociatie de proprietari sunt doua apartamente ce au centrala temica pe gaze,iar restul nu au repartitoare individuale de caldura ,va rog sa ma ajutati sa fac aplicarea cotei de repartizare a sumei de platit ce le revin celor doua apartamente.
Va solicit acest lucru deoarece sunt unele voci care spun ca a aparut o lege prin care cei cu centrala sunt obligati sa plateasca o cota de 50%.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:31, 5 Septembrie 2010
Gresit,

cota comuna este de 30% in dec si ian si de 50% in celelalte luni si doar anul asta de la anul se calculeaza pierderile.

Deci cota comuna din cat inreg. contoarul de la subsol se imparte la toti locatarii si diferenta o platesc doar locatarii din bloc fara centrala.

Avand in vedere prevederile ORDINULUI Nr. 343 din 13 iulie 2010
pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE COMUNITARE DE UTILITÃŢI PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 501 din 20 iulie 2010, asa se face calculul.
Am citit acest ordin 343 din 13 iulie,dar din pacate nu reusesc sa ma lamuresc.Va rog daca aveti rabdarea necesara sa ma puteti "lumina"
Asociatia de proprietari mai sus mentionata nu mai are nimic ce inseamna "partile comune", respectiv caloriferele montate pe casa scarii ,tevile care tranziteaza subsolul, uscatoria acestea fiind debransate in anul 2002 cu acordul furnizorului.
Este vorba de procentul care trebuie sa-l aplic pentru tevile ce trec prin apartamentele ce au centrala ,tevi ce asigura transportul energiei termice pentru intreg codomeniu.
Cu multa stima!
Din consumul total inregistrat pe un bloc 30% in dec si ian si de 50% in celelalte luni va fi platit de toti locatarii indiferent daca au centrala sau nu. diferenta de 70% respectiv 50% se imparte la ceilalti locatari care nu au centrala in functie de consum.

De anul viitor se va calcula conform normativului. Anul asta e simplu, sa vedeti la anul.
Dar sa va asteptati la procese, eu unul am centrala si nu sunt de acord sa platesc asa ceva si in consecinta voi apela la justitie, asta este furt pe fata.oricum vreau sa ma retrag din asociatie pentru ca nu fac nimic pentru mine si ii platesc degeaba.
@mirel28
De unde ati scos aceste procente variabile de 30% si 50%?

@_simo_
Va spun cum se calculeaza la doua blocuri cu repartitoare (Bucuresti):
- din factura de scoate 25% - aceasta se imparte in functie de cota-parte indiviza tuturor proprietarilor, inclusiv celor deconectati sau cu CT.
Procentul de 25% se imparte astfel: 10% spatii comune si 15% tevile verticale.
- restul facturii de 75% se imparte in functie de consum. In cazul dv. s-ar imparti in functie de cota-parte indiviza numai acelora care sunt conectati la sistemul centralizat.

Acest calcul este facut printr-un program agreat de ANRSC, in functie de legislatia in vigoare. Procentul de 25%, respectiv 10% si 15% sunt intotdeauna aceleasi, indiferent de luna in care se face calculul.
multumesc foarte mult
am rasfoit si eu metodologia de repartizare si facturare...am in fata toate acele calcule..in care imi e cam greu sa ma descurc.. ,dar dumneavoastra dandu-mi acel procent.. de 25% mi se pare foarte just...
pana acum li se lua 15% din valoarea totala care le-ar fi revenit pe cota indiviza pentru trecerea tevilor verticale prin apartament..iar proprietarii au venit cu o cerere de miscorarea procentului la 10%..
am sa le explic proprietarilor cu CTcum este metodologia.. care este in avantajul lor acum desi imi va fi greu sa-i conving pe restul locatarilor ce fac diverse calcule ...pentru ca eu nu am gasit acel procent de 25% introdus in vreo formula de calcul sa le-o pot arata "negru pe alb".. dar sunt convinsa ca la art 22 si 23 daca as fi fost in stare sa fac calculul ......despre acel procent de 25% este vorba.. cotele individuale de energie termica nu sunt in stare sa le asociez cu ceva..

multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Repartizarea energiei termice 2010-2011 ? BEN46 BEN46 Cum se repartizeaza energia termica avind in vedere urmatoarele : 1. repartitoare de caldura in camere pe calorifere 2. baie , 2 coloane de ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 as dori sa stiu daca legea in care si locatarii cu centrale termice de apartament mai platesc o cota parte la sistemul centralizat mai e valabila.am inteles ca ... (vezi toată discuția)