avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului vitreg, fiind tata legal in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului vitreg, fiind tata legal in certificatul de nastere....

Buna ziua, am urmatoarea problema si as dori sa stiu ce seanse am de castig sau ce solutie sa aleg:

Eu si sotia mea cand ne-am apropiat avea o fetita de 1 luna la care m-am atastat foarte tare de ea, ulterior in 2020 cand ne-am casatorit, am trecut fata pe numele meu la starea civila la care mi-a emis certificatul de nastere find mama si tata eu. Fata nu a fost recunoscuta de tatal biologic si nu s-a mai interesat de ea neplatind nimic.

Ulterior fata a crescut in familie a deschis ochii pe noi, m-am implicat si mi-am asumat rolul de tata si m-am atasat foarte tare de ea si ea de mine.

In 08 martie 2023 sotia mea a parasit caminul conjugal si a luat si fata, mutandu-se la mama si tatal ei vitregi.
de mentionat ca sotia avea un amant din noiembrie 2022.

In familie la socrii, mereu e scandal, batai, lucruri farâmate, socrul mereu este beat, fumeaza cu fata in camera, lasa fata sa faca ce vrea, vorbeste urat si porcos in fata fetei, i-a dat cafea la fetita, socrul i-a dat sa guste bere, mai mereu ia fata cu el in restaurante unde bea. Au imbolnavit-o neglijand-o.

Fata are 5 ani, a inceput sa vorbeasca urat si porcos ce au invatat-o.

Mama ei o lasa in grija lor, cand pleca la amant sau in oras, Tipa urla se repede la ea, iar acum face tot posibilul sa o indeparteze de mine limitandu-mi sa o vad odata pe saptamana sa nu plec din oras cu eu ii ofer mai multe ca ea si ea nu are cu ce.

Socrii si ea au o situatie financiara scazuta ulterior s-au mai redresat soacra 1700 ea la Profi 2000 iar socrul 1500, dar socrul banii lui si ai soacrei nu ii da in casa, ii strange el

Sotia are rate mari in banci de 500 ron iar acum a refinantat si s-a marit rata.
Eu am situatie financiara foarte buna, aproximativ 5000 ron/luna


Inca nu am divortat, vreau sa stiu cum pot legal sa imi vizitez fata.

Iar dupa divort:
Care sunt sansele sa obtin custodia comuna sa sa obtin un program de vizitare. Daca ar fi posibil sa pot scoate fata de acolo unde nu consider ca e un mediu de crescut si consider ca e un pericol pentru ea.

Avand in vedere ca nu sunt tatal biologic dar sunt tată legal, legal m-ar ce drepturi am asupra copilului pana divortez si dupa divort la fel ce drepturi am asupra copilului, si cum pot puna in practica acele drepturi si cui pot sa ma adresez in caz de refuz.

va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra
Ultima modificare: Joi, 23 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: laur87 , utilizator 07:21, 23 Martie 2023
Legal , aveti toate drepturile unui tata. La divort, veti cere sa execitati impreuna autoritatea parinteasca, sa aveti program de vizita...
Daca veti cere ca fetita sa locuiasca la dvs, șansele sunt mici, plus ca riscati ca mama copilului sa conteste recunoasterea paternitatii ( din ce ziceti, nu pare ca ati adoptat copilul, cum ar fi fost corect) si ramaneti fara copil de tot.
Ultima modificare: Joi, 23 Martie 2023
gi-jane2, moderator
sincer nu vreau sa despart copilul de mama,

nu imi place mediu in care traieste copilul, legal cum as putea rezolva acest abuz?

care, sunt procedurile legale sa pot cere un program de vizita pana la initierea procesului de divort, in timpul procesului

iar in ambele cazuri in programul de vizita am posibilitatea se a lua in timpul programul, fata de a o plimba de a iesi cu ea in oras de a pleca in vacanta, conform programului stabilit

cam ce program de vizita s-ar obtine
- cat timp inca suntem casatoriti
- pana la divort
- dupa divort
- in cel mai rau caz programul redus in ce consta si ce limite

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce putem face pentru o viata linistita? diana lazar diana lazar Am mai pus o intrebare la aceasta sectiune si intr-unul din raspunsuri am fost informata ca tatal are dreptul sa isi viziteze copilul minor desi la divort nu a ... (vezi toată discuția)
Drepturi asupra copilului cocancl cocancl Buna, Recent eu si sotia mea ne-am despartit, ea avea un copil dintr-o alta casatorie, care a fost trecut ulterior pe numele meu, nu a fost adoptie inca, ... (vezi toată discuția)
Minor marasa marasa Parintii unui copil de 5 ani sunt separati (dar nu divortati), tatalui i s-a pemis sa vina sa isi vada copilul oricand si recent sa il ia si in weekend, dar cu ... (vezi toată discuția)