avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce putem face pentru o viata linistita?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce putem face pentru o viata linistita?

Am mai pus o intrebare la aceasta sectiune si intr-unul din raspunsuri am fost informata ca tatal are dreptul sa isi viziteze copilul minor desi la divort nu a fost interesat de acest fapt. Mentionez ca am divortat in iunie 2007 si prin hotarare devenita definitiva si irevocabila in august 2007, mi-a fost incredintat spre crestere si educare copilul in varsta de 7 ani, la aceea vreme, o fetita. Inca de la inceput am dorit sa pastrez o relatie de bun simt cu fostul sot pentru ca fetita sa poata avea posibilitatea de a se vedea cu fostul sot si rudele acestuia. Am considerat ca este normal ca fetita sa pastreze legatura cu tatal ei si cu rudele acestuia si am fost de acord ca acesta sa o vada si chiar sa o ia la el (au fost in vacanta impreuna cateva zile, a petrecut si cateva nopti la acesta). Mentionez ca niciodata nu anunta ca vrea sa viziteze copilul decat venea la scara blocului unde locuim si dadea un telefon sa-i trimit urgent copilul. Pentru a evita eventuale certuri am facut tot posibilul ca de fiecare data cand vine si doreste sa vada fetita, sa o vada. Dar, eu si copilul aveam un program stabilit intr-o sambata cand tatal a venit sa o vada. I-am spus ca nu o pot lasa pe fetita cu el decat o jumatate de ora pentru ca urma sa plecam si el foarte violent mi-a replicat ca o tine cat vrea ca e copilul lui. Atunci i-am spus ca daca intr-o jumatate de ora copilul nu este inapoi fac plangere la politie. Reactia lui la replica mea a fost sa ma scuipe, nu a tinut cont ca este si fetita de fata, ca suntem in strada (si pana la urma acesta este un gest de om?????)Cand fetita a inceput clasa I, eram in drum spre scoala(mergand pe jos) si tatal fetitei a oprit masina de serviciu langa noi vrand sa ia fetita. Eu i-am spus ca merg impreuna cu fetita pe jos la scoala si daca doreste sa participe la festivitati alaturi de ea este binevenit si sa astepte la scoala. El mi-a spus ca-mi da doi pumni in gura. Nu mai vorbesc de telefoane primite la cele mai imposibile ore din noapte prin care eram facuta in fel si chip. Fetita cand mergea in vizita la tatal ei era bombardata de tatal ei, de bunica si matusa ei cu vorbe urate la adresa mea si a parintilor mei. Venea fetita acasa si vorbea cu tatal meu si-i spunea: Tataie, de ce zice tati de mami ca e nebuna, ca e ...... si........ si cea mai proasta de pe lumea asta? Mami nu e asa! Sa nu-i spui lu mami sa nu se supere! Nu puteam sa ies cu copilul la plimbare, la cumparaturi (pe strada) ca trebuia sa apara si el cu masina de serviciu pe urmele noastre. Eram urmarite pas cu pas si hartuite. In final am ajuns la politie, am facut plangere si a fost chemat si avertizat. S-a mai linistit in sensul ca nu ne mai urmareste(sau daca o face este mai discret), nu ma mai suna sa ma jicneasca si sa ma ameninte. Am lasat fetita in continuare sa-l viziteze si dupa o perioada in care nu a vorbit urat iar a inceput sa-i spuna fetitei fel si fel de vorbe urate.
Doamna avocat m-a informat ca tatal are dreptul biologic de a pastra legatura cu copilul. Sunt de acord cu acest fapt. DAR...... vin cu o intrebare: Acest copil, aceasta fetita, nu are dreptul la o viata linistita si la o copilarie frumoasa? Eu ca mama nu am dreptul de a-mi proteja puiul de acest individ, ca nici nu-l pot numi om????? Ma intreb si va intreb ce pot face?
Imi cer scuze ca am batut atata campii si daca cineva dintre dumneavoastra are rabdare si timp sa citeasca strigatul meu de ajutor va rog sa imi raspundeti! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:53, 29 August 2008
Pentru a avea o viata linistita, trebuie sa acceptati ca tatal are dreptul biologic si legal de a avea legaturi personale cu copilul lui. Vreti-nu vreti, trebuie sa acceptati ca nu puteti schimba situatia care exista. Linistea vine din interior...

Nu este normal ca tatal sa vorbeasca urat la adresa mamei, mai ales in fata copilului. Sunt convinsa ca ati discutat de mai multe ori aceste aspecte cu tatal copiluliu.
Va multumesc pentru sfat doamna avocat! Eu nu pot fi pentru puiul meu si mama si tata. Sunt constienta de acest fapt! Dar, ca mama, sunt foarte suparata ca nu pot face nimic pentru ca puiul meu sa aiba o relatie frumoasa(sau ma bine-zis normala) cu cel pe care-l numeste tata. I-am explicat fostului sot ca neintelegerile dintre noi si faptul ca noi nu mai formam un cuplu nu are nici o legatura cu faptul ca suntem parinti. Suntem parintii unui copil minunat din iulie 2000 si vom fi parintii acestei fetite toata viata. M-a avertizat ca daca intentez actiune de divort, se va transforma in cel mai mare dusman al meu. I-am spus ca este alegerea lui. Dar, nu inteleg, de ce trebuie sa-si bata joc de sufletul propriului copil! Fetita isi doreste sa-l vada si sa petreaca timp cu el dar este foarte afectata si contrariata de comportamentul si vocabularul lui. Ii atrage mereu atentia ca se poarta urat si vorbeste urat si el ii raspunde ca e si el nervos si suparat. Ce mai pot spune...
Cred ca si mai indicat ar fi sa aiba un program de vizitare a minorei. Asa nu va strica nici dvs. programul si asteapta si fetita altfel intalnirea cu tatal. O data la doua saptamani ii puteti permite sa o ia la domiciliu cateva ore sau sfarsitul de saptamana, o luna in vacante. Incercati sa-i propuneti un program si daca nu vrea o sa stabileasca instanta programul de vizitare pe care va fi nevoit sa-l respecte pentru ca altfel intra in latura penala a nerespectarii unei hotarari judecatoresti. Mult succes.
Este foarte posibil sa se poarte asa pentru ca e suparat... Nu stiu, nu cunosc situatia...
Nu stiu cum va purtati dv. fata de el, cum ii explicati fetitei diferenta intre cele doua educatii si atitudini pe care le vede...
Este insa cel mai rau lucru sa ameninti un barbat, caci iese partea cea mai agresiva din orgoliul lui la suprafata... :O din pacate.
Stiti cum se provoaca si copiii: "Nu poti, nu poti!', cam asa ceva si cu barbatii. Spiritul competitiei este mult accentuat la omul-mascul decat la omul-femela, ca sa vorbesc strict biologic. :))
Cred ca in masura in care va va simti ca nu raspundeti la provocari, inseamna ca abordarea lui nu da roade, asa incat va renunta...
Stiti cat de urat latra cainele care e speriat? Cam asa cu barbatii... Sunt agresivi dintr-o dorinta de autoaparare, apararea faptului ca e barbat care-si reclama autoritatea... Cu cat sunt mai mult pusi la colt, cu atat se arata mai agresivi...
Este distructiv faptul ca sunt oameni in jurul lui care intretin asta, pentru ca ar putea sa-l incurajeze sa continue aceasta atitudine si cand el nu ar mai simti-o necesara... Pentru ca gaseste undeva o aprobare a ceea ce face... :(
Invatati-va fata sa discearna si sa fie deschisa, sa spuna oricui ce nu-i place, inclusiv bunicilor, tatalui, oricui, chiar si dv...
Cu referire la faptul ca era uneori de fata fata la "discutii" neplacute, incercati sa vorbiti fara ea de fata, sa o trimiteti undeva in apropiere, pe o banca, in casa etc. Nu cred ca a fost chiar ok sa-l amenintati (tot de fata cu fetita) ca veti chema politia. S-a simtit amenintat si a atacat. Cu atat mai mult atacat in fata cuiva caruia vrea sa-i arate ca e tata, ca e barbat, sa o impresioneze cu autoritatea lui, cu faptul ca el o poate scoate la capat in orice situatie... si dv. l-ati pus la punct, l-ati umilit intr-un fel, aratand ca nu el detine controlul.

Nu mai mentionez ca un psiholog ar putea sa va explice mult mai bine si sa va determine sa adoptati o atitudine care ar putea imbunatati relatia dv. cu el, e deja subinteles.
Nu cred ca o cale legala este cea care va e necesara, dar, repet, nu cunosc multe date, asa incat am completat tabloul descrierilor dv. cu ce am intalnit eu mai des: femeile plang, barbatii se enerveaza la suparare.
Ultima modificare: Duminică, 6 Iulie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Am readus acest subiect in discutie pentru ca am neaparat nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Situatia pe care am descris-o mai sus nu s-a schimbat cu nimic in bine, mai mult ieri a trebuit sa telefonez la politie pentru a ne pune la adapost (pe fetita si pe mine) de furia si comportamentul inadmisibil al fostului sot. Eram cu fetita la plimbare si a venit la noi pe motiv ca vrea sa vorbeasca fetitei si a inceput sa ma injure, m-a scuipat in mijlocul strazii. Am telefonat la politie si au venit. El a fugit la domiciliu si cand politia a ajuns la el, acesta pleca de la domiciliu cu mama sa, chipurile la politie sa depuna plangere impotriva mea ca pe motiv ca il hartuiesc si ca l-am jicnit. Politistii stiind care este de fapt realitatea, pentru ca au fost martori care au vazut incidentul, l-a ascultat ce a avut de zis (si el si mama lui au spus nenumarate minciuni cum ca maltratez copilul, ca fetitei ii este frica de mine, ca o abuzez fizic si psihic, ca sunt o femeie usoara, ca nu-i las sa vada copilul etc.) i-a pus in vedere sa inceteze cu comportametul pe care-l are. Fetita a fost martora la toata aceasta discutie si cand a auzit ce spuneau despre mine a spus politistilor: Nu e adevarat! Minte! Mami m-a lasat la ei! El o injura pe mami! El vorbeste urat! A scuipat-o pe mami!
Vinerea trecuta ne-am intalnit pe strada si a vorbit cu fetita. I-am lasat singuri sa vorbesca si dupa plecarea lui fetita mi-a spus: Mami iar te-a facut jegoasa si nenorocita. Mami, i-am spus ca am fost in Italia in vacanta ca mi-ai cumparat bicicleta si in loc sa se bucure a pus bot. Nimic nu-i convine!
A doua zi fetitei i-a fost rau, nu a putut manca si ceaiul pe care il bea il varsa in 10 minute.
Cum sa fac? Ajutati-ma oameni buni ca sunt disperata! Sa apelez la protectia copilului? Bani sa-l dau in judecata nu mai am ca tot ce aveam s-a dus pe procesul de partaj in care vrea sa ne ia casa pe care ne-au donat-o bunicii mei (dar asta e alta poveste). Vreau o copilaria frumoasa pentru puiul meu! AJUTATI-MA!!!!
Ultima modificare: Marți, 26 August 2008
diana lazar, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie, limitare program vizitare Adina_Ghe Adina_Ghe 1. Am divortat in decembrie anul trecut, de comun acord, dar acum nu mai sunt de acord cu timpul petrecut de minor cu tatal, parandu-mi-se prea mult: adica imi ... (vezi toată discuția)
Cer un sfat, un raspuns - modificare program de vizita ContSters302913 ContSters302913 Fiica-mea este divortata din anul 2011,hotarirea judecatoreasca in urma divortului a fost ca minora,( acum in virsta de 2ani si 8 luni ),sa locuiasca la mama ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor soby 27 soby 27 Sunt mamica unei fetite in varsta de 5 ani, cu o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare. Divortul este pronuntat de 3 ani si 1/2, exista o ... (vezi toată discuția)