avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Avem un restantier la Fondul de Reparatii - ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Avem un restantier la Fondul de Reparatii - nu a contribuit ...

Buna ziua! Avem un restantier la Fondul de Reparatii - nu a contribuit decat 1 an (in 2019), apoi a refuzat sa mai plateasca (din 2020 pana in prezent). Anul acesta am facut lucrari de modernizari la lift, pentru care am achitat din FR un avans de 60%, restul de plata urmand a se achita in transe egale, lunare , care se vor distribui cf. cotei parte indiviza, pe apartamente. Se poate ca pentru vecinul care nu a contribuit la FR in anii trecuti, sa-i calculam cota parte in suma intreaga (fara sa i se deduca avansul achitat)? Din calcule reiese ca el sa achite 157 de lei pe luna, in timp ce restul vecinilor vor achita aprox 60 lei /luna (calculele se bazeaza pe cota parte indiviza)
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:53, 30 Martie 2023
Conform disp L nr 196/2018 proprietarii detin obligatia sa constituie si sa actualizeze find rulment si de reparatii
Afirmati ca din 2020 respectivul proprietar nu a mai achitata fond de reparatii
Sumele neachitate in termen legal genereaza penalitati
Pentru recuperare sume cu titlu de restanta asociatia de proprietari ,conform disp L nr 196/2018

Art.78. - (1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăţi restante la cheltuielile comune ale imobilului, asupra datoriilor, şi să înştiinţeze preşedintele şi comitetul executiv al asociaţiei de proprietari despre restanţe.

(2) Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier.

(3) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru, atât în primă instanţă cât şi în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.

(4) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.

Exista si termen general de prescriptie drept de executare debite de 3 ani
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2023
ynocentta, utilizator
@ynocentta Multumesc pentru raspuns. Au fost trimise 2 notificari deja restantierului respectiv. Am vorbit cu firma care ne tine administratia (eu sunt presedinte de asociatie) sa il actionam in instanta. Avem o sedinta de Asociatie in curand si dorim sa-i dam un ultimatum.

Totusi, intrebarea mea era alta: ar fi corect sa calculam suma ce-i revine la plata pentru modernizarea liftului, astfel incat sa nu fie dedus avansul platit? (suma ce ii revine din totalul de plata, calculata cf cota parte indiviza)
Este corect sa-i calculati la 157 RON/luna, daca nu si-a achitat contributia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am o întrebare.avem un demisol in bloc de 200 de metri.trebuie ... Valentin94 Valentin94 Buna ziua Am o întrebare.avem un demisol in bloc de 200 de metri.trebuie proprietarul acestui demisol să achite factura lunara cum o face fiecare proprietar ... (vezi toată discuția)
Cum e corect colega3 colega3 s a hotarat schimbarea liftului, cea mai mare parte din costuri se achita din chiria antenelor gsm de pe bloc. mai ramane de achitat de catre locatari suma de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, legea 196/2018, cu modificările de anul acesta, ... purcelo purcelo Bună ziua, Legea 196/2018, cu modificările de anul acesta, permite în continuare plata pe apartament pentru reparații de lift (să zic), sau s-a ... (vezi toată discuția)